ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hyllades för att de omringade nazister – bjuder in NMR till Kris

Johan Wikén · 6 Jul 2018
Uppdaterad 6 Jul 2018
Paul Barath, 44, bytte sida för över tio år sedan.

Paul Barath, 44, bytte sida för över tio år sedan. Foto: Johan Wikén


När nazister störde Annie Lööfs tal omringades de av ex-kriminella från Kris. Agerandet har hyllats av många. Nu välkomnar Kris de NMR-medlemmar som vill byta sida.

klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen fick Kriminellas revansch i samhället, Kris, utmärkelsen ”Snällast i Almedalen”. En anledning var deras insats mot nazisterna som buade ut och ropade ”folkförrädare” åt C-ledaren Annie Lööf under hennes tal.

– Vi står upp mot allt som inte tillhör det samhälle som vi har fått chans att komma tillbaka till. Vi var tvungna att göra något, säger Paul Barath, förbundsordförande i Kris.

Många vill tacka

Metros artikel om händelsen har fått väldigt stor spridning. Det har resulterat i att folk i princip har stått i kö utanför Kris tält i Visby för att tacka medlemmarna.

– Det betyder oerhört mycket. Och att vi är snällast i Almedalen, just det ordet. Jag menar, titta hur vi ser ut och hur allmänheten ser på oss, säger Paul Barath.

Här ställer sig Kris som en mur runt NMR. Foto: Johan Wikén
Här ställer sig Kris som en mur runt NMR. Foto: Johan Wikén

Han säger att de under veckan medvetet valt att inte prata med medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Men medlemmar i den nazistiska organisationen är välkomna till Kris när de vill.

LÄS MER
Ex-kriminella omringade nazister: “Vi ville visa trygghet”

– Vi vet att det i deras organisation finns många som borde vara kris:are i stället. De borde komma till oss, bli nyktra, drogfria och släppa sin kriminalitet och sina dåliga värderingar. De får gärna kontakta oss som privatpersoner eller som organisation. Vi ska givetvis stötta dem, säger Paul Barath.

Kris blev början på ett nytt liv

Han har själv ett förflutet i ett mc-gäng och har levt ett liv fyllt av våld och kriminalitet.

– Jag har 17 års missbruk, 25 års kriminalitet och nio års fängelse bakom mig.

Det handlar om allt ifrån rån och bilstölder till grova våldsbrott. För honom började det tidigt.

– Första gången jag blev gripen var jag sju år, det var skadegörelse och snatteri. Min första bilstöld var när jag var elva år och mitt första värdetransportrån när jag var 14 år. Det utvecklades snabbt.

När Paul Barath var barn hade han svårt att förlika sig med sin dyslexi. Det fick honom att känna sig utanför.

– Det var en massa grejer som barn i min ålder, när jag var sex-sju år, gjorde som jag inte klarade av. Jag kände mig jättedum. Då slog jag till en kille på en rast i skolan och fick jättemycket uppmärksamhet. Jag tänkte inte på varför folk såg mig då. Men den känslan glömmer jag aldrig.

2005 kontaktades han av Kris i Halmstad, vilket blev början på ett nytt liv.

– De såg mig, gav mig kärlek och kunskap. Jag fick tillbaka min självkänsla och en tro på mig själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro