ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyllningen av regeringens köttförslag: ”Kan öppna fler bondgårdar”

Anton Gustafsson · IDAG 9:22
Uppdaterad IDAG 12:57
LRF är glada över ursprungsmärkningen, men restaurangens arbetsgivarorganisation ser problem med ett tvång.

Foto: TT


Regeringens förslag om att tvinga restauranger att ursprungsmärka kött smakar gott, tycker Lantbrukarnas riksförbund. Enligt marknadsutvecklaren på LRF, Pirjo Gustafsson, kommer det ha goda effekter på miljö, klimat och böndernas plånböcker i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Regeringen vill tvinga restauranger att ursprungsmärka allt kött de serverar.

Var: I Sverige.

När: Regeringen har gett livsmedelsverket i uppdrag att ta fram ett underlag som ska presenteras för EU-kommissionen. Underlaget tros vara klart i slutet av 2020 och sedan måste EU-kommissionen godkänna det.

Vilka: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet är överens om förslaget.

Hur: Förslaget är en del av januariöverenskommelsen.

Varför: ”För att vi som konsumenter ska kunna göra medvetna och hållbara val är det en grundläggande förutsättning att vi får tillgång till pålitlig och lättillgänglig information – såväl i butiken som på restaurangen”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett pressmeddelande.

LÄS MER
Fler väljer bort den svenska mjölken: "En ödesfråga för lantbruket"

Regeringens förslag uppskattas inte av restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita. De menar att ett tvång på märkning är att gå för långt och att det skulle innebära tidskrävande och orimlig administration.

Men på Lantbrukarnas riksförbund låter det annorlunda. De tror att konsumenterna kommer att välkomna en märkning av restaurangerna.

– Konsumenterna blir allt mer intresserade av var maten kommer ifrån. Det vi tydligt kan se i detaljhandeln – där det redan finns en ursprungsmärkning – är att allt fler vill ha produkter som är producerade här i Sverige, säger Pirjo Gustafsson, marknadsutvecklare på LRF.

Pirjo Gustafsson på Lantbrukarnas riksförbund. Foto: Privat

Varför spelar det roll om köttbiten kommer från till exempel Polen eller Sverige?

– Svenska varor och svenskt kött innehåller massa mervärden. Vi tar hänsyn till miljö, klimat och god djuromsorg. Vi använder också väldigt lite antibiotika, vilket man inte kan säga om kött från många andra länder. Vi har även betydligt hårdare regler om arbetsvillkoren för de som jobbar inom lantbruket. Det finns många goda argument för att välja svenskt, och det är bra om man kan ge fler konsumenter den möjligheten, säger hon.

Men en ursprungsmärkning är inte bara bra för konsumenten. Märkningen skulle ha stor positiv inverkan på svenskt lantbruk. När allt fler gårdar måste stängas då de inte går runt kan det här vara ett steg i en mer positiv riktning, enligt Pirjo Gustafsson.

– Det är inte helt lätt att försörja sig som lantbrukare i dag. Vi vet att det fortfarande importeras mycket kött från andra länder och en stor del säljs till restaurangerna. Det här kan hjälpa lantbrukarna att få skäligt betalt för sina produkter och då kan fler gårdar hållas öppna, kanske kan det även öppnas några nya. En sådan här märkning kommer göra det lättare för bönderna att försörja sig.

LÄS MER
Världsnaturfondens expert: "Ät inte ekologiskt enbart för klimatets skull"

Varför är det viktigt att vi har en inhemsk köttproduktion?

– Det är positivt för klimatet eftersom vi slipper långa transporter med lastbil båt och flyg. Men köttproduktionen är också viktig för den biologiska mångfalden eftersom landskapet hålls öppet, då gynnar köttproduktionen i längden odlandet av spannmål, grönsaker, frukt och grönt till exempel. Ju fler gårdar som kan öppnas och hållas öppna, desto fler arbetstillfällen skapas, så den inhemska köttproduktionen bidrar även till samhällsnyttan.

Sveriged goda djurhållning är ett av argumenten som LRF anger till att att den inhemska köttproduktionen är viktig. Foto: Göran Billeson/TT

Är det här ett sätt för er att konkurrera ut utländskt kött?

– Vi kan inte stoppa utländskt kött, och det är inte heller tanken. Men i och med den här märkningen kan vi informera om alla mervärden med svensk matproduktion och vad köttproduktion från till exempel Polen och Brasilien står för. Då kan konsumenten göra ett eget och informerat val.

Kommer en ursprungsmärkning verkligen innebära någon skillnad i slutändan, kommer inte restauranggästerna bara välja det billigaste alternativet?

– Vi har sett att märkningen i butik har ökat konsumtionen av svenska produkter mycket, så konsuments makt är enorm. Jag tror att även att restauranger inser att märkningen kommer innebära att fler vill äta svenskt kött och då kommer det inte bli så dyrt.

LÄS MER
R Kelly gripen igen – här är alla anklagelser mot r'n'b-stjärnan
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro