ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hypnos – vård eller bluff?

Linnea Gustafson · 11 Mar 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017
Kan man sväva om man är hypnotiserad? Nej, bara på film.

Kan man sväva om man är hypnotiserad? Nej, bara på film. Foto: TT


Hypnos sägs kunna bidra till att få folk att sluta röka, hantera smärta och komma över fobier. I Svd:s Perfect guide kunde vi förra helgen läsa om hur modedesignern Johan Lindeberg brukar lägga några minuter av sin lördag på en skypesession med sin hypnotisör. Har hypnos blivit trendigt? Metro tar pulsen på metoden som tidigare viftats bort som bluff och båg.

klar

Artikellänk är kopierad

Hypnoser har länge dykt upp i både film, stand up och scenkonst. Samtidigt används hypnos inom psykoterapin för att jobba med ångest och depression, inom tandvården för tandläkarskräck och av fysioterapeuter som behandlar stresshantering.

Även inom förlossningsvården finns så kallad hypnobirthing, och flera studier har gjorts där man undersökt effekterna av att vara hypnotiserad under operation.

– Scenhypnosen förstör lite för oss seriösa då många inte förstår hur det går till, säger Inger Lundmark, legitimerad psykoterapeut.

Klinisk hypnos är en behandlingsmetod som oftast används tillsammans med andra metoder i en behandling.

– Att jobba med hypnos är ett artisteri! Det är roligt och kreativt. Det mildrar när man jobbar med sorg och svåra trauman, säger Inger Lundmark som jobbar med hypnos dagligen.

Har hypnos blivit trendigt?

”Efter det har jag en skypesession med min hypnotisör Fredrik Praesto. Jag går djupt in i meditationen, har lärt mig en teknik som gör att man kan skicka iväg tankar man vill bli av med” skriver Johan Lindeberg i Svd:s Perfect guide. Även videobloggaren Therese Lindgren har provat på hypnos. ”Det var riktigt häftigt att få prova hypnos, och det var verkligen något helt annat än jag väntat mig. Jag hade aldrig kunnat ana att jag skulle börja gråta, skratta och känna alla känslor däremellan” skriver hon i samband med sin videoblogg.

Enligt Inger Lundmark har hypnos som behandlingsmetod blivit mer accepterat än vad det var för tio år sedan och fått mer vetenskapligt stöd genom att hjärnforskningen utvecklats.

När fungerar inte hypnos?

– Man kan inte trolla så klart. Hypnos kan inte bota en misslyckad operation. Det är inte heller ett sätt man kan lova fungerar för allt och alla, men många får goda resultat, säger Inger Lundmark.

Vilka får hypnotisera?

Dan Katz är psykolog och psykoterapeut samt presskontakt för föreningen Vetenskap och Folkbildning som strikt motsätter sig pseudovetenskap. Han tycker att hypnosbranschen i dag är rörig och vill se en reglering inom psykologiska behandlingar i stort som sorterar ut de olegitimerade utövarna.

– Om man ska hypnotisera i behandlingssyfte måste man vara legitimerad inom vårdyrket. Men det är väldigt många som gör det ändå. Hypnos är en av de saker som det kvackas mest med, men jag har dock aldrig hört talats om att någon blivit åtalad för det. Det är en enda röra, säger han.

Hur vanligt är det med hypnosbehandlingar i dag?

– Mitt intryck är att det är väldigt ovanligt bland legitimerade behandlare, men att det inom den alternativa psykologin har vuxit de senaste åren. Det är många inom coachbranschen som tjänar pengar på det genom att hålla utbildningar.

Vissa beskrivningar av hypnosen, som att vara avslappnad och jobba med att stärka sin självkänsla, påminner om den populära meditationstekniken mindfulness. Hypnos sägs liksom mindfulness kunna motverka stress och ångest.

Är hypnos och mindfulness samma sak?

– Nej det vill jag inte påstå. Den enda likheten jag ser är att man under hypnos är avslappnad, men mindfulness är mer en fokuseringsövning än vad hypnos är, säger Dan Katz.

pil
Fakta: Hypnos

I Sverige måste man enligt patientsäkerhetslagen vara legitimerad inom vårdyrket för att behandla med hypnos och kunna stödja det genom vetenskapliga metoder.

Hypnos som inte används i behandlingssyfte, till exempel som underhållning och scenkonst, kräver inte legitimation.

Det finns ingen statistik hos Socialstyrelsen för hur många legitimerade som använder hypnos som behandling.

Källa: Källa: Socialstyrelsen

LÄS MER
Rektorn hypnotiserade eleverna – tre dog
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro