ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyran höjs med upp till 160 procent

Anders Göransson · 12 Okt 2012
Uppdaterad 12 Okt 2012
Hyran höjs med över 100 procent

Hyran höjs med över 100 procent


Efter ett halv-sekel fick till slut hyresgästerna sina slitna lägenheter renoverade. Då kom smällen: hyreshöjningar på långt över 100 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ett tiotal hyresgäster i ett hus på Urvädergränd, nära Mosebacke på Södermalm, som nu ska få sina chockhöjda hyror prövade i hyresnämnden.

Mats Karlsson har bott i sin lägenhet på nedre botten i tio år. Den tvåa på 52 kvadratmeter som han hittills betalat 4 136 kronor i månaden för vill hyresvärden efter renovering ha 10 872 kronor för. Det motsvarar en höjning på 163 procent.

– Det är klart vi förväntar oss att hyran ska gå upp, men det ska ju vara rimligt. Nästan 11 000 för en tvåa – då får jag flytta, säger han.

Högre upp i huset bor Johan Danielsson och hans familj i en femrummare på 118 kvadratmeter. Hans hyra kan nu höjas med drygt 130 procent, till nästan 20 000.

Enligt värdens inlaga till hyresnämnden har lägenheterna efter ombyggnaden en ”mycket hög, exklusiv standard”.

Hyresgästerna anser dock att det huvudsakligen rör sig om normalt underhåll efter 50 år av förfall. Kakel och trägolv är av det billigare slaget, och ombyggnaden av kök och badrum har inte ens följt byggnormen, menar de.

– Vi bor i ett fantastiskt charmigt hus. Men standarden är inte i närheten av vad man kan förvänta sig vid sådana hyresnivåer, säger Johan Danielsson.

Hyresgästföreningen har undersökt fastigheten och menar att hyreshöjningar i storleksordningen 1 200–    1 500 kronor är skäliga.

Men värdens juridiska ombud, advokat Eva-Marie Andrén, säger att de begärda hyrorna är satta efter bruksvärdessystemet i vanlig ordning.

– Det är en väldigt genomgripande ombyggnad som genomförts med hög kvalitet, läget är mycket centralt med en unik utsikt. Utifrån det och utifrån jämförbara lägenheter är det här en rimlig nivå, menar hon.

Ärendet väntas avgöras i hyresnämnden i början av nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro