ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyran kan stiga på din andrahandslya

Josefin Svenberg · 5 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012
– Det här innebär extrema kostnader för mig och många jag känner. Andrahandshyrorna är redan höga nu, säger Anna  Berglund, 26. 

– Det här innebär extrema kostnader för mig och många jag känner. Andrahandshyrorna är redan höga nu, säger Anna  Berglund, 26.  Foto: Urban Brådhe


Nu kan det bli lättare att få tag i en andrahandslägenhet. Men bara för den som har råd. Civilutskottet har sagt ja till rege- ringens förslag om friare hyressättning vid andrahandsuthyrning.

klar

Artikellänk är kopierad

Från den 1 februari nästa år blir det möjligt att ta ut den fulla kostnaden för en bostad vid andrahandsuthyrning.  När civilutskottet sammanträdde i går justerades regeringens förslag, som går igenom med stöd av Sverigedemokraterna. 

Med den nya lagen försvinner även möjligheten för hyresgästen att få tillbaka överhyra retroaktivt genom att överklaga en ockerhyra till hyresnämnden.

– De som bor i andra hand är ofta unga med en svag ställning på arbetsmarknaden, så de som har sämst möjlighet att betala ska alltså betala mest. Även med det nuvarande systemet får de som hyr ut kostnadstäckning – det här förslaget är bara en påhittad teoretisk modell, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.

En majoritet i civilutskottet sa nej till regeringens förslag om att en bostadsrättsinnehavare ska kunna hyra ut sin lägenhet utan särskilda skäl.  Enligt regeringen skulle förslaget göra att 20 000 bostäder kom ut på hyresmarknaden. 

Men nu kommer alltså tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse krävas även i fortsättningen.

– Det är svårt att säga i dag hur mycket volymerna av hyresbostäder kommer att påverkas i slutänden. Jag hoppas att vi får ut fler lägenheter genom att man får riktlinjer om hur andrahandshyrorna ska sättas, eftersom många varit osäkra på detta tidigare, säger Nina Lundström (FP), vice ordförande i civilutskottet.

Förslaget debatteras i riksdagen den 17 december och slutgiltigt beslut tas dagen därpå.

Anna, 26: ”Segregeringen kommer bli ännu större”

Anna Berglund, 26, som bor i andra hand skrev ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om bostadsbristen. Såväl Annas brev som statministerns svar uppmärksammades av medierna och delades på nätet av tiotusentals människor för drygt en månad sedan.

Anna menar att regeringens förslag kommer att förvärra situationen för alla som hyr i andra hand.

– Det var precis det här vi inte ville. Andrahandshyrorna kommer att höjas markant i storstäderna och segregeringen kommer att bli ännu större. Det är ju ofta människor i utsatta situationer som måste bo i andra hand och tvingas ta de höga hyrorna – man har inget val, säger Anna.

Hon har bott på tio olika platser i Stockholm sedan hon flyttade hit för fem år sedan. Som mest har Anna betalat 8 500 kronor för 40 kvadrat i andra hand. Andrahandsettan som hon bor i nu har en skälig hyra, men kontraktet går snart ut.

Skriver du ett nytt brev till statsministern nu?

– Nej, jag känner att han inte brydde sig om mitt förra brev. Men jag kommer att fortsätta skriva texter för att bidra till en opinion och uppmana andra människor att visa sitt motstånd.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro