ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyresbolag förbjuder "kamphundar"

Anton Gustafsson · 8 Feb 2019
Uppdaterad 8 Feb 2019
Staffordshire bullterrier är en av de raserna som brukar kallas för kamphundar.

Staffordshire bullterrier är en av de raserna som brukar kallas för kamphundar. Foto: TT


Det är förbjudet att inte tillåta hyresgäster att ha husdjur. Trots det har flera hyresbolag förbjudit vissa hundraser, rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera hyresbolag runt om i Sverige skriver in i hyreskontraktet att det inte är tillåtet att ha så kallade kamphudar, det rapporterar Sveriges Radio. Det var i början på 2000-talet som det var vanligt att skriva in ett förbud mot de här raserna. Men Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är osäker på om det är lagligt.

Juristen: Får inte ha allmänt förbud

– Det är inte prövat, men det som är klart är att man inte får ha ett allmänt förbud mot hundar eller husdjur, säger hon till Sveriges Radio.

Det finns redan en lag om husdjur i hyreshus. Därför tycker Susanna Skogsberg att det inte behövs ett förbud mot någon speciell ras.

– Den lagen innebär i korta drag att man ska ha koll på sitt djur. Sedan finns det regler i hyreslagen om att man inte får störa sina grannar eller sin omgivning med sitt husdjur, säger hon till kanalen.

Anser att ordet ”kamphund” är förelagt

Rikard Ljunggren jobbar på branschorganisationen fastighetsägarna. Han tror inte att förbudet är till för att förbjuda vissa specifika hundraser.

– Man vill nog komma åt de människorna som egentligen aldrig borde äga en hund. Det finns många som kanske är rädda för vad man lite slarvigt brukar kalla kamphundar, så det handlar om trygghet i trappuppgångarna, säger han till Sveriges Radio.

Svenska kennelklubben anser att ordet ”kamphund” är ett förlegat uttryck. Enligt Svenska kennelklubben har inga raser avlats för kamp på mycket länge i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro