ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyresgäst fick 100 miljoner kronor för att flytta

Tomas Lundin · 3 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014
Hyresgäst fick 100 miljoner kronor för att flytta Huset på Central Park West stod klart 2008, efter att den sista hyresgästen slutligen vräkts ur ungkarlshotellet som stod där.

Hyresgäst fick 100 miljoner kronor för att flytta Huset på Central Park West stod klart 2008, efter att den sista hyresgästen slutligen vräkts ur ungkarlshotellet som stod där. Foto: TT


Efter en hel del övertalning och massor av dollarsedlar lyckades fastighetsägaren till slut få bort den sista boende från ungkarlshotellet på 15 Central Park West.

klar

Artikellänk är kopierad

Hyresgäst fick 100 miljoner kronor för att flytta 
  Huset på Central Park West stod klart 2008, efter att den sista hyresgästen slutligen vräkts ur ungkarlshotellet som stod där.
Hyresgäst fick 100 miljoner kronor för att flytta Huset på Central Park West stod klart 2008, efter att den sista hyresgästen slutligen vräkts ur ungkarlshotellet som stod där.Foto: TT

Lägenheterna i huset invid Central Park på Manhattans Upper West Side är bland de dyraste i världen. Förre Citibank-vd:n Sandy Well sålde sin 100 kvadratmeter stora lägenhet i huset till en rysk miljardär för 88 miljoner dollar – över en halv miljard svenska kronor. Sedan sålde han den tillhörande hembiträdesbostaden för 36 miljoner kronor. 

Men alla boende har inte varit oligarker. När de nya fastighetsutvecklarna tog över huset ingick också några hyresgäster – åldrade ungkarlar som i vissa fall bott där i årtionden och har kontrakt som gör att de inte kan vräkas.

Advokaten Michael Grabow fick uppdraget att förhandla med de sista fyra ungkarlarna för att göra plats för det nya huset som stod klart 2008. Nu berättar han om processen för New York Post.

En av de boende var en 98-årig man som fick en check på en miljon dollar. 

– Efter 35 år flyttade han med en resväska, säger advokaten till New York Post. 

Huset verkar haft en dragning på excentriska enstöringar. En av ungkarlarna visade sig vara son till den berömda generalen Douglas McArthur och levde ett skyggt liv på flykt undan sin pappas beundrare. 

Den sista flytten beskrivs av Grabow som en mardröm. 71-åriga Herbert Sukenik bodde i en 32 kvadratmeter stor etta med kokvrå och fönster så smutsiga att det inte gick att se miljondollarutsikten över parken. Lägenheten delade han med 30 års vetenskapliga skrifter som travats från golv till tak.

Till att börja med sa Sukenik att han inte ville ha pengar, men krävde på att få en ersättningslägenhet med utsikt över Central Park – något som snabbt ordnades fram. Därefter krävde han att få äta två gratis måltider i veckan i det nya husets restaurang, som drivs av legendariska Alain Ducasse, men det kravet avslogs. 

Fastighetsutvecklarna trodde ändå att de hade en överenskommelse men började ana oråd när de inte hört från 71-åringen på länge. Det visade sig att Sukenik tänkt över saken och skaffat sig en advokat. Nu ville han inte flytta under några omständigheter, förklarade han, fast besluten att spela sina kort som husets sista hyresgäst och stoppkloss.

Fastighetsägaren började till och med riva lobbyn på huset för att Sukenik skulle tröttna – hans svar på det var att han gillade att titta på byggarbete. 

Allt har ett pris sägs det. För Herbert Sukenik ska priset ha varit 17 miljoner dollar skriver New York Post, som hänvisar till en källa med insyn. Det är i så fall med råge den högsta summan någon betalat en hyresgäst för att flytta ut på Manhattan. 

Sukenik Dog 2011 i sin nya 200 kvadratmeter stora lägenhet, den med lyxrestaurangen i gatuplan, där han fortsatte leva som en enstöring. Han lämnade efter sig nästan tio miljoner dollar till sin bror. 

– Han hade inga klagomål men han borde ha varit lyckligare. Men vissa människor som borde vara lyckliga blir det aldrig, säger Sukeniks advokat som hade kontakt med honom under den sista tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro