ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyresgästföreningen går mot marknadshyror

Tomas Lundin · 25 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hyresgästföreningen i Stockholm gör en kovändning i en av sina stridsfrågor. Nu tar man ett stort kliv mot marknadshyror.

De boende ska nu själva få tycka till om vad man är beredd att betala mer för.I dagarna ska Hyresgästföreningens regionsstyrelse påbörja arbetet med så kallad systematiserad hyressättning. I praktiken innebär det att en lägenhet i ett attraktivt läge ska få kosta mer än en lägenhet i ett annat område.– Säger hyresgästerna att det är bättre att bo på Östermalm, att man är beredd att betala mer, blir det ett nytt utgångsläge, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningens Stockholmsregion till Dagens Nyheter.Bostadsminister Matrs Odell (kd) lägger i mars fram ett förslag om efterfrågestyrd hyra. Hyresgästföreningen har från att ha stridit för att hyresnivån i attraktiva områden hålls nere nu närmat sig ministerns förslag.I enkäten som görs av Institiutet för Bostadsforskning vid Uppsala Universitet, och som DN tagit del av, ställs bland annat frågan. "Hur mycket mer eller mindre tycker du att det vore rimligt att betala i hyra om din bostad låg i ett annat bostadsområde".Efter enkäten ska åsikterna vägas in i en poängsystem, tillsammans med läge och standard, som ska avgöra hyresförändringen.– Det får inte bli så att förändringarna blir så stora att folk inte kan bo kvar. Vi hyresgäster är en jagad och kraftigt utsatt grupp människor. Vi är ett slags villebråd för dagens politiker och fastighetsägare,säger Terje Gunnarson till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro