ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyressmäll väntar tusentals boende

Tobias Andersson Åkerblom · 29 Maj 2012
Uppdaterad 29 Maj 2012
Hyressmäll väntar tusentals boende Minetthe Persson har precis flyttat in i en evakueringslägenhet i väntan på att husen på Glasmästaregatan i Krokslätt renoveras. Där blir hyran 1 000–1 750 kronor  högre. – Jag tror att hälften av hyresgästerna är borta, säger Minetthe Persson.

Hyressmäll väntar tusentals boende Minetthe Persson har precis flyttat in i en evakueringslägenhet i väntan på att husen på Glasmästaregatan i Krokslätt renoveras. Där blir hyran 1 000–1 750 kronor  högre. – Jag tror att hälften av hyresgästerna är borta, säger Minetthe Persson. Foto: Christina Blom


Tusentals göteborgare kan åka på kraftiga hyreshöjningar. Anledningen är kommande stora renoveringar. Hyresgästerna på Glasmästaregatan i Krokslätt får en hyressmäll på över tusen kronor per månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Minetthe Persson flyttade häromdagen in i en evakueringslägenhet, där hon kommer att bo med sin dotter till november.  De tillhör dem som inte flyttade ifrån Glasmästaregatan i Krokslätt i samband med att Poseidon började totalrenovera i höstas. 

– Jag tror att hälften av hyresgästerna är borta, säger hon. 

Det är dels för att hyran blir för hög, dels för att huset förvandlas till en byggarbetsplats i flera år – hyresvärden ska förutom renoveringen även bygga till två våningsplan. Minetthe valde att flytta in i evakueringslägenheten redan innan renoveringen började. Det gick inte att vara kvar.

Husen på Glasmästaregatan byggdes under miljonprogrammet, tillsammans med en stor del av Göteborgs fastigheter. Precis som i många liknande hus har underhållet varit kraftigt eftersatt; i Minetthes lägenhet sprang det in möss och spindlar, och avloppsrören i köket läckte.

De närmaste åren måste en stor del av Göteborgs hyreshus renoveras – bara sedan oktober har allmännyttan godkänt stora renoveringar för över 3 000 lägenheter. I samband med stambyte och underhåll passar hyresvärdarna ofta på att höja standarden – och hyran. 

På Glasmästaregatan blir hyran 1 000–1 750 kronor högre, beroende på innehållet i renoveringen. Höjningen är samma för alla lägenhetsstorlekar, från ettor till sexrummare. 

– Allt det här är standardhöjande säger de, men de är ju för att inte huset ska rasa så småningom, säger Minetthe Persson.

Svårt att vinna för hyresgäster

Hyresgäster som motsätter sig renoveringarna kan överklaga till hyresnämnden, men det är nästan omöjligt att få rätt.

Hyresgäster på Glasmästaregatan tog renoveringsfrågan till hyresnämnden, men fick avslag. Snart ska även hyresgästerna på Styckjunkaregatan i Kviberg stå in för nämnden.

– Vi har fått en delgivning, och det var nästan en månad sedan, säger Robert Andersson, som bor där. 

Men chanserna är små: hyresnämnden har inte gett rätt till en enda Göteborgshyresgäst som har överklagat standardhöjande renoveringar de senaste två och ett halvt åren.

– Tanken är ju att man ska ha en process där fastighetsägare och hyresgäster diskuterar och i samförstånd kommer fram till en nivå eller olika nivåer, men så fungerar det inte i praktiken, säger Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen. 

Nämnden, och Svea hovrätt, tolkar i princip alltid åtgärder som kakelbyte, nytt golv och nya vitvaror som standarden hyresgäster i allmänhet förväntar sig, och därför något som värden har rätt att införa. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro