ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I Almodóvars "Volver" står kvinnorna i fokus

Metro Riks Jérôme Vermelin Paris METRO WORLD NEWS · 5 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I Almodóvars "Volver" står kvinnorna i fokus Hur skiljer sig "Volver" från dina andra filmer?

­ "Volver" kompletterar "Dålig uppfostran", min förra film. Den senare visade de lite mörkare delarna av min barndom, medan den nya filmen är ljusare. Även om det inte finns någon barnrollfigur med i filmen så finns kvinnorna från min barndom med. Kvinnorna inspirerade mig, för när de arbetade så sjöng de och berättade historier, ofta väldigt dramatiska. De brydde sig inte om mig ­ den lilla ungen som hörde allting. Jag kände mig ibland som en möbel. Men jag såg allt, skrev ner allt jag hörde. Varenda kvinna jag har skrivit om har jag hämtat från min barndom. Och det är de som har hamnat i "Volver", 40 år senare. Vad tycker du om Penélope Cruz?

­ Hon är den vackraste kvinna jag någonsin filmat. Vi arbetade en del med hennes utseende allteftersom vi filmade. Samtidigt som hon är vacker är hon också raffinerad, elegant. Jag ville att hon skulle vara lite mer vulgär, i positiv bemärkelse, alltså mer jordnära. Jag inspirerades av 50- och 60-talets neorealism och rollfigurer spelade av Sophia Lauren och Claudia Cardinale. Hur fick du fram det i henne?

­ Makeupen var väldigt viktig, en kraftig eyeliner, som är ganska vulgär men som gör rollfiguren vacker. Detsamma gällde de "ostajlade" frisyrerna. De var svåra att få till. Hon skulle vara dåligt klippt. Jag minns att kvinnorna i min barndom hade virkade sjalar. Jag tror Gucci gör dem nu eftersom de är trendiga igen. Penélope har också en tajt kjol som vi var tvungna att fylla ut där bak efter-som hon är väldigt smal, haha. Om du fick ställa en fråga till Wong Kar-Wai (juryns ordförande, red:s anm), vad skulle du fråga då?

­ "Förstod du min film?"

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks Jérôme Vermelin Paris METRO WORLD NEWS
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro