ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I bankkrisens spår

C-G Karlsson · 19 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

The international

ACTIONTHRILLER. 70-talet, en av guldåldrarna inom amerikansk film, gav världen konspirationsthrillrar med hög spänningshalt där temat nästan uteslutande byggde på att en hängiven brottsbekämpande underdog slogs mot korruption i rätts- eller polisväsendet.

”The international” vill gärna framstå som jämnbördig med den genren, men är en lättviktare i sammanhanget. Regissören Tom Tykwer (”Lola springer”, ”Parfymen: Berättelsen om en mördare”) har däremot en fördel i att hans film råkar falla oerhört rätt i tiden.

När världen befinner sig mitt i en rasande ekonomisk kris känns det plötsligt inte skruvat med en film där en idealistisk Interpol­agent (Clive Owen) tar upp kampen mot en grovt korrumperad internationell bank som har sådant som mord, vapenhandel och annan etisk smuts på händerna.

”The international” skulle kunna vara en tråkig film. Det är den inte, Tykwer är en alltför skicklig filmskapare. Så fort de snackiga mellanpartierna får tempot att sacka, slänger regissören in ett snyggt iscensatt lönnmord, en fatal bilolycka eller en plötslig jaktscen i handlingen.

Det är lite Jason Bourne-light över det hela. ­Små­spän­nan­de rakt igenom, men den obligatoriska känslan av tillfredsställd revanschlusta infinner sig aldrig riktigt.

En besvikelse trots kvaliteter

”Det regnar alltid i Provence”KOMEDI. Av och med Agnès Jaoui om en författare som blivit politiker. På besök i barndomens Provence tackar hon ja till att vara med i en dokumentärfilm, där allt går fel. En besvikelse från Jaoui trots vissa kvaliteter.

Kraftfullt och berörande

”Waltz with Bashir”

DRAMA. Psykologisk djupdykning i en israelisk mans krigstrauman från 1982 års massaker i palestinska flyktingläger i Libanon. Israels kraftfulla, djupt berörande Oscarsbidrag är både tjusigt animerat och musiksatt.

Förväntat unkna skämt

”Bedtime stories”

KOMEDI. Adam Sandlers hunsade hotell-allt-i-allo anar att sagorna han berättar för systerns barn blir verklighet. Glest med skratt och förväntat unkna skämt om miljö­en­ga­ge­mang från pålitlige republikanen Sandler.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro