ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag är det Internationella Downs syndrom-dagen – nu kartläggs barnens fysiska hälsa

Filip Häggberg · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017
Fysisk aktivitet är extra viktigt för barn med Downs syndrom.

Fysisk aktivitet är extra viktigt för barn med Downs syndrom. Foto: Andur Bujdoso/IBL/Alamy


För första gången i modern tid ska barn med Downs syndrom få sina aktivitets- och vardagsvanor kartlagda. Fysisk aktivitet är särskilt viktigt för dessa barn”, säger Gerth Hedov, som leder studien.

klar

Artikellänk är kopierad

I en ny svensk forskningsstudie ska den fysiska aktiviteten för barn mellan 8 och 18 år, som har Downs syndrom, kartläggas, skriver Dagens Hälsa.

Forskningsgruppen vid Högskolan Kristianstad håller på att samla in enkätsvar från hela landet.

– Vi undersöker deras dagliga aktivitetsvanor, allt från promenader till idrottsaktiviteter. Vi frågar också efter allmänna levnadsvanor. Hur mycket sitter de stilla och hur ser deras familjesituation ut? Har de små- eller storasyskon? säger Ann-Christin Sollerhed, en av de som leder studien, till Dagens Hälsa.

Barn med Downs syndrom är extra utsatta för övervikt och i Sverige är var tredje individ med Downs syndrom överviktig vid 18 års ålder.

I studien ska Ann-Christin Sollerhed och kollegan Gerth Hedov också försöka fånga föräldrarnas attityd till fysisk aktivitet.

– Är det en aktiv familj är det lättare att barnen också blir aktiva. Fysisk aktivitet är särskilt viktigt för barn med Downs syndrom, som vi redan på förhand vet löper stor risk att bli överviktiga tidigt och välja stillasittande sysselsättningar, säger Gerth Hedov.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro