ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag döms Akilov – kan få livstidsstraff

Elinor Karlin, Annica Ögren · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
Åklagare Hans Ihrman och rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Åklagare Hans Ihrman och rättsexperten Sven-Erik Alhem. Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet, Hussein el-Alawi/Sydsvenskan, IBL


I dag kommer domen mot Rakhmat Akilov för terrordådet i Stockholm förra året. Här är allt du behöver veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 7 april förra året kom larmet om att en lastbil kört över Drottninggatan i Stockholm och dödat flera personer. Senare under kvällen greps Rakhmat Akilov som misstänkt. Han har senare erkänt flera av brotten han åtalas för och i dag väntas domen falla.

Vad är han misstänkt för?

Enligt åtalet är han misstänkt för terroristbrott, försök till terroristbrott, mord och mordförsök. Dessutom är han misstänkt för framkallande av fara gentemot 144 personer, inklusive de 10 som skadades fysiskt.

Varför gjorde han det?

Rakhmat Akilov själv menar i förhör att dådet varit en del i kampen för IS i striden mot “otrogna”, även om IS aldrig officiellt har ställt sig bakom dådet. Åklagare Hans Ihrman sammanfattade sin synvinkel under slutpläderingen i slutet av april.

– Han ville skapa problem, så att Sverige skulle avstå skapa problem för Kalifatet. Mörda svenska medborgare, de som fanns på gatan, vilka som helst, sa Hans Ihrman då.

Vilken dom kan vi förvänta oss?

Rättsexperten Sven-Erik Alhem kommenterade slutpläderingen i samband med rättegångens avslut i slutet av april. Han var redan då övertygad om vad Rakhmat Akilov kunde vänta sig för dom.

– Jag tycker att bevisförutsättningarna för att det ska bli ett terroristbrott är uppfyllda, och jag tror att han kommer dömas för det, efter detta illdåd, sa Sven-Erik Alhem då till Metro.

Vad kan han bli dömd till för straff?

– Det är min personliga uppfattning att det är fullständigt omöjligt att han inte kommer att dömas för terroristbrott och få lagens strängaste straff i form av ett livsstraff, sa Sven-Erik Alhem.

Hur gick rättegången?

– Det har varit en väl genomförd rättegång, från alla håll. Det har varit så kallad processharmoni i rättssalen i den bemärkelsen att den hållit lågmäld framtoning, sa Sven-Erik Alhem.

Vad kommer att hända efter domen?

Processen är inte slut nu bara för att domen faller, enligt Sven-Erik Alhem.

– Akilov har själv inget att förlora på att överklaga, eftersom han aldrig någonsin kommer sättas fri på något sätt i hela sitt liv. Så han kan lika gärna genomgå en process till, oavsett vad det leder till, sa Sven-Erik Alhem till Metro i april.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro