ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag går de hem klockan 15.51

Viktor Bendz · 8 Mar 2012
Uppdaterad 8 Mar 2012
Sara Berggren, Stephanie Thögersen och Gertrud Åström vill uppmärksamma lönegapet. 

Sara Berggren, Stephanie Thögersen och Gertrud Åström vill uppmärksamma lönegapet.  Foto: Klara Leo


En timme och nio minuter. Så mycket obetald arbetstid har Sveriges kvinnor jämfört med män varje dag. Det blir 4 000 kronor mindre i månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

På internationella kvinnodagen är diskussionen om lönegapet mellan män och kvinnor extra angelägen. För att skapa debatt om skillnaderna har jämställdhetsorganisationen Kvinnolobbyn startat rörelsen 15.51. Det är nämligen klockslaget då kvinnans arbetsdag ska ta slut eftersom hennes snittlön är lägre än sin manliga kollegas.

– Vi vill att folk ska hetsa upp sig över löneskillnader och haja till för att 14,3 procent är väldigt mycket, säger Gertrud Åström, ordförande för Kvinnolobbyn.

I dag uppmanar rörelsen alla att uppdatera sin Facebook, Twitter och jobbmejl till ”Efter kl 15.51 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Hög tid för @lön hela dagen!”. Hittills har drygt 900 personer osat att de deltar och 2 000 gillat deras FB-sida. 

Uppropet är till för att skapa och sprida information om lönegapet mellan män och kvinnor, och att i slutändan flytta fram klockslaget från 15.51. Det är något som inte kommer hända direkt, men förhoppningsvis med några minuter i taget, menar Gertrud Åström. – Om 50 år tror jag att klockslaget är 17.00, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro