ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag jagar de sina allra sista röster

Tobias Sahlén · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012
Både president Barack Obama och utmanaren Mitt Romney ägnade helgen åt att träffa supportrar. 

Både president Barack Obama och utmanaren Mitt Romney ägnade helgen åt att träffa supportrar.  Foto: Scanpix


I dag är sista dagen för president Barack Obama och utmanaren Mitt Romney att ragga röster inför morgon­dagens val. Ett val som förutspås bli superjämnt.

klar

Artikellänk är kopierad

– I stort sett samtliga opin­ions­mätning­ar ligger inom felmarginalen. Så det är egentligen ingen som vet hur det kommer att gå, säger Björn ­Ottosson, doktorand i statsvetenskap och tillika USA-expert på Stockholms universitet.

I dag är det full kampanj, i flera delstater, som gäller.

Hur mycket kan man egen­t­ligen vinna sista dagen?

– Förmodligen inte så mycket. Men man ger allt. Och när det är så oehört jämnt kan det löna sig.

Som vanligt är det de så kallade swing states, det vill säga de stater som röstar olika i varje val, som står i fokus. Framför allt Ohio. – Ohio borde vara ett absolut måste att vinna för Romney. Ingen republikan har vunnit Vita huset utan att också vinna Ohio, säger Björn Ottosson.

Vem tror du vinner?– Som statsvetare så går det inte att säga. Det är för jämnt, säger Björn Ottosson.

Men i slutändan ser han ändå tre möjliga slutscenarion: En knapp vinst för någon av dem. Eller en stor vinst för Romney.  – Historiskt sett vet vi att obeslutsamma väljare i slutändan brukar välja utmanaren. Och eftersom det är så jämnt skulle det kunna betyda att Romney tar hem majoriteten av dessa swing states. Många tror även att Romney tar hem flest röster totalt oavsett om han vinner eller inte.

I går kväll hade, enligt opinionsundersökningar från AP, Obama 249 säkrade elektorer. Romney hade 206. 270 krävs för seger.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro