ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag kan Uganda få lag om dödsstraff åt homosexuella

Sofia Gustafsson · 11 Maj 2011
Uppdaterad 11 Maj 2011
I en demonstration emot homosexualitet i Uganda´s huvudstad Kampala, 2010, deltog tusentals människor, varav flera stycken av dem var barn.

I en demonstration emot homosexualitet i Uganda´s huvudstad Kampala, 2010, deltog tusentals människor, varav flera stycken av dem var barn. Foto: Stephen Wandera / Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Stephen Wandera / Scanpix

I dag kommer parlamentet i Uganda att rösta om lagförslaget som kommit att kallas "kill the gays bill", skriver The Advocate. Aktivister och regeringar runt om i världen uppmanar Uganda att inte godkänna lagförslaget som skulle fängsla eller avrätta homosexuella.   David Bahati, författaren bakom lagförslaget, berättade för Throckmorton att dödsstraffet tagits bort från lagförslaget av en kommitté i går, likaså den del som kriminaliserar alla som någon gång ens har "försökt homosexualitet". Han sa också att straffet för sexuellt umgänge bland homosexuella hade minskat från livstidsstraff. Men han kunde inte kommentera det nya straffet, skriver The Advocate. Frank Mugisha, gayrättsaktivist i Uganda, sa i går till The Advocate att även om de ändrar lagförslaget och tar bort dödsstraffet så är målet att få parlamentet att helt ta bort lagförslaget.  Martin Ssempa, pastor, är en av de som står bakom lagförslaget. I veckan sa han att homosexualitet bör bestraffas med fängelse "parlamentet bör ges möjligheten att diskutera och godkänna lagförslaget eftersom homosexualitet dödar vårat samhälle", sa Martin Ssempa. Trots det internationella motståndet har lagförslaget betydande stöd från befolkningen. Precis som i många andra afrikanska länder är homosexualitet inte accepterat av alla i Uganda. Det anses allmänt vara en västerländsk "oafrikansk" import, skriver The Independent. Förra året i oktober publicerade en kvällstidning i Uganda en förteckning över landets "Top 100 homosexuella", med fotografier, adresser och med rubriken "Häng dem". Gayrättsaktivisten David Kato slogs ihjäl med en hammare i sin hemstad Mukono tre månader senare.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro