ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag kanske jag blir påhoppad på grund av färgen på min hud

Metro · 14 Apr 2015
Uppdaterad 14 Apr 2015

Att alla har samma förutsättningar för att lyckas i livet är något vi alla hört. Men så är det inte. Vår existens, våra rättigheter och vårt livsutrymme villkoras och begränsas av rasistiska strukturer, skriver Makthavarnas initiativtagare Ala Rad, Anette Tran och Gülsen Uz.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat.

Hur många av oss vaknar varje dag och tänker: I dag kanske jag blir påhoppad på grund av färgen på min hud eller religionen jag tror på? Hur många av oss springer lite snabbare på väg hem från bussen i rädsla av att bli attackerad? Hur många av oss lever i konstant oro och skräck, endast på grund av att vi inte är vita? Antalet människor som i dag upplever rädsla för att bli fysiskt eller psykiskt attackerad på grund av saker som etnicitet, religion, nationalitet och så vidare är oklart. Det vi vet är att vi är många. Vi är många som är rädda. Vi är många som inte längre orkar. Vår existens, våra rättigheter och vårt livsutrymme villkoras och begränsas på grund av rasistiska strukturer. Vi är trötta på att leva i ett samhälle där våra mänskliga fri- och rättigheter ständigt ifrågasätts och hotas. Vi är trötta på att behöva bevisa att vi förtjänar att vara här. Att vi har rätten att andas samma luft som ni, gå i samma skolor som ni, jobba på samma kontor som ni. Samtidigt som vi upplever detta, får vi höra att vi visst har samma rätt som er att vara här. Vi andas ju? Vi går i skolan? Vi får jobb? "Alla kan, så länge en vill! Jobba hårdare bara." Att alla har samma förutsättningar för att lyckas i livet är något vi alla hört. När en har denna inställning, så glömmer en bort att vi lever i ett samhälle präglat av olika strukturer, bland annat av vithetsnormen. Det är en norm som innebär att det allmängiltiga är att vara och tolkas som vit; det finns de vita och så finns det de andra. Vi som faller bort. Vi som måste jobba dubbelt så hårt för att få jobb, bostad och så vidare. Vi som inte har samma förutsättningar och möjligheter i samhället på grund av vithetsnormen. Vi som alltid fått höra av våra föräldrar att vi måste bevisa att vi är lika bra som er, eftersom de själva aldrig fick chansen. Vithetsnormen tar sig an vart du än vänder dig i samhället. Den som tillhör vithetsnormen förnekar och förminskar ofta den. Vi som inte passar in i vithetsnormen tvingas (be)möta olika rasistiska föreställningar som tillskrivs på våra kroppar baserad på vår hudfärg, religion, nationalitet, etnicitet och kultur. Vithetsnormen reproduceras och upprätthålls även i feministiska och antirasistiska rum. Dessa rum är inte isolerade från samhällets strukturer, utan de både speglar och befäster samhällets normer. Det vita perspektivet hamnar alltid först och frågor som rör andra grupper betraktas som ickefråga och bortprioriteras. Makthavarna skapades som en reaktion på detta. Det är en nätbaserad plattform där vi kan få prata om våra erfarenheter, hur vi bemöter vardagsrasismen, hur vi överlever i ett samhälle som konstant trycker undan oss. Vi skapades för att hjälpa och stärka varandra samtidigt som vi vill lära av varandra. Vi vill vara en del av att skapa ett samhälle där ingen behöver gå på gator och torg i rädsla. Vi vill vakna varje morgon och tänka: I dag kommer jag inte att bli påhoppad på grund av färgen på min hud eller religionen jag tror på.

Ala Rad, Anette Tran och Gülsen Uz, Initiativtagare till MAKTHAVARNA

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro