ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag kommer största mutdomen – tjänsteman riskerar fyra års fängelse

Tobias Andersson Åkerblom · 28 Apr 2014
Uppdaterad 28 Apr 2014

I dag kan en 47-årig man som tidigare var fastighetsingenjör på Poseidon dömas till fyra års fängelse för att ha tagit emot mutor för miljoner. Det är efter den beloppsmässigt största rättegången i Göteborgshärvan.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen arbetade under åren 2005-2006 på det kommunala bostadsbolaget Poseidon. Enligt åklagaren har han utnyttjat sin ställning genom att godkänna falska fakturor till en nu 52-årig byggföretagare – för knappt 1,3 miljoner kronor. Som gentjänst ska han bland annat ha fått en nybyggd villa – mutorna var totalt värda drygt 3,2 miljoner kronor, enligt åtalet.

LÄS ÄVEN: Så ska bolagen stoppa mutorna

Ytterligare en man ska dessutom ha mutat honom med elinstallationer för 650 000 kronor. 47-åringen nekar till brott och enligt hans advokat har åklagaren valt att inte utreda förhållanden som varit till 47-åringens fördel.

– Vi menar att åklagaren har övergripande missförstått, det har varit brister i det som kallas utredningens robusthet, säger säger 47-åringens advokat Christian Olsen.

Åklagaren yrkade under rättegången på mellan två och fyra års fängelse för männen, på grund av de höga beloppen.

– Jag menar att åklagaren tog i allldeles för mycket, det finns inget stöd i praxis för en så sträng påföljd, säger Christian Olsen.

Enligt GP är det den sista rättegången i muthärvan, men det finns ytterligare en utredning som inte har lett till åtal, enligt tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro