ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag presenterades vårbudgeten – här är allt du behöver veta

Linnéa Borgert · 18 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild. Foto: Adam Ihse / TT


I dag presenterade regeringen vårändringsbudgeten för 2017. Polisen, försvaret och förlossningsvården är tre områden som får mer pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 8 på torsdagsmorgonen blev regeringens ekonomiska vårproposition och förslag till vårändringsbudget offentlig. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Ändringarna i årets budget innebär att anslagen totalt höjs med 6,6 miljarder kronor i netto, rapporterar TT.

Regeringen tror på en stark svensk ekonomisk tillväxt de kommande åren. I år räknar man med att den svenska BNP-tillväxten blir 2,6 procent.

– Genom att föra en ansvarsfull finanspolitik sedan vi tillträdde har vi lyckats vända det stora underskott vi ärvde till att nu kunna visa överskott i de offentliga finanserna varje år under den här mandatperioden. Det har placerat oss i ett helt nytt läge och ger oss nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna. Den svenska modellen kan fortsätta leverera, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Polis

Polisen får ett tillskott på 700 miljoner kronor.

Förlossningsvård

En halv miljard kronor avsätts till förlossningsvården och kvinnors hälsa. Pengarna kommer att fördelas mellan landstingen utifrån befolkningsmängd och ska användas till att stärka förlossningsvården och eftervården, enligt Regeringens hemsida.

Klimatet

Regeringen satsar en halv miljard kronor på ”Klimatlivet”. Tanken är att öka omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Barn och ungdomars hälsa

100 miljoner kronor satsas på barn- och ungdomspsykiatrin. Ytterligare 150 miljoner går till att förstärka den sociala barn- och ungdomsvården.

Pensionärer

Pensionärer får sänkt skatt nästa år, som mest med 200 kronor per månad. Det tar bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer för inkomster upp till 14 000 kronor.

Skatter

Det blir högre löneskatt för medel- och höginkomsttagare eftersom man inte räknar upp brytpunkten för den statliga skatten med inflationen. Det handlar dock inte om några större förändringar i kronor, skriver TT.

Skola

Regeringen föreslår en halv miljard kronor i ökade medel till  de grundskolor som har låg andel behöriga till nationella program. 150 miljoner kronor avsätts för en förstärkning av gymnasieskolans introduktionsprogram.

Försvaret

500 miljoner kronor läggs på att förstärka totalförsvaret.

Läkemedel

Kostnaderna för läkemedel har ökat. Därför föreslår regeringen att bidragen till läkemedelsförmånerna ska öka med 1,1 miljarder kronor.

Här kan du läsa den ekonomiska vårpropositionen i sin helhet.

Källa: regeringen.se, TT

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro