ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag presenteras den svenska VM-truppen – så här borde den se ut

Filip Häggberg · 15 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
Janne Andersson har bestämt sig. Nu ska han presentera sina utvalda.

Janne Andersson har bestämt sig. Nu ska han presentera sina utvalda. Foto: Getty Images


I kväll tar Janne Andersson ut de 23 fotbollsspelare som ska representera Sverige under VM i Ryssland. Metro har tagit tempen på de aktuella spelarna – så här borde truppen se ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Om en månad sparkar fotbolls-VM i gång. Det är det första världsmästerskapet sedan 2006 med svenskt deltagande på herrsidan.

Runt klockan 18 i kväll vet vi vilka 23 spelare som ska jaga mål och gruppavancemang i Ryssland. Och det lär inte bli några överraskningar.

Robin Olsen stod samtliga matcher i VM-kvalet och är given mellan stolparna. För en vecka sedan meddelade dessutom Olsens tränare i FC Köpenhamn, Ståle Solbacken, att målvakten är klar för spel igen efter sin nyckelbensskada.

Kristoffer Nordfeldt, till vardags i Swansea, och Guingamps Karl-Johan Johnsson fick spela varsin landskamp i mars och kommer med största sannolikhet att vara de andra två målvakterna.

Försvarsspelarna är minst lika självskrivna. Utan skador och avstängningar utgör Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson den ordinarie fyrbackslinjen. Där bakom finns det också bra alternativ.

Emil Krafth fick ersätta Lustig som högerback i flera kvalmatcher och gjorde det med bravur. Martin Olsson var landslagets förstaval som vänsterback i fem år innan VM-kvalet drog igång, och konkurrerar till och med om startplatsen med Augustinsson.

Pontus Jansson och Filip Helander är de givna alternativen bakom Granqvist och Nilsson Lindelöf i mittlåset.

Det är på mittfältet som skrällarna skulle kunna komma, men ändå inte. Viktor Claesson, Albin Ekdal (om han är frisk), Sebastian Larsson och Emil Forsberg kommer troligen att starta VM-premiären mot Sydkorea om inget oförutsett skulle hända.

På grund av Jakob Johanssons skada finns det ytterligare två platser att fylla på det centrala mittfältet. Gustav Svensson, som nästan spelade hela matchen i returmötet mot Italien och startade mot Chile i mars, kommer att ta den ena. Oscar Hiljemark tar troligtvis den andra. Han är mer offensiv i sin spelstil än övriga centrala mittfältare och får gott om speltid i Serie A och Genoa.

Jimmy Durmaz fortsätter att få lite speltid i Toulouse, men är ändå given som yttermittfältare.

Sen finns det en plats kvar. Under samlingen i mars över mötena med Chile och Rumänien var det Östersunds Ken Sema som tog den. Men Sema har än så länge gjort en svag vår i allsvenskan, och är långt ifrån given i VM-truppen. Dessutom har han fått ordentlig konkurrens under våren av en annan allsvensk spelare, Jiloan Hamad, som gjort en suverän säsong för Hammarby.

Jag tror ändå att det blir Sema som tar den sista platsen på mittfältet. Hamad har med sin teknik och passningsskicklighet en spelstil som redan finns i Emil Forsberg och Jimmy Durmaz. Sema skulle med sin snabbhet och kraft vara ett unikt vapen i den svenska truppen.

Fyra platser kvar, och de kommer att fyllas av anfallare. Där är Marcus Berg, Ola Toivonen, John Guidetti och Isaac Kiese Thelin nästan så givna att det går att skriva i sten.

När Metro träffade Janne Andersson i april menade han att spelaruttagningen till VM-truppen skulle bli det tuffaste beslutet i karriären.

– Man pratar om att krossa VM-drömmar, och det låter ju hemskt. Men det är mitt jobb och min förbannade skyldighet att processa det här beslutet så mycket att jag landar i mig själv vad som är rätt, sen måste jag förmedla det till spelarna som inte kommer med. Jag har tagit ut många lag genom åren, men det här blir mitt tuffaste beslut hittills, sa han då.

pil
Fakta: Potentiell svensk VM-trupp

Målvakter:

Robin Olsen, FC Köpenhamn

Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Karl-Johan Johnsson, Guingamp

Försvarare:

Mikael Lustig, Celtic

Emil Krafth, Bologna

Andreas Granqvist, Krasnodar

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Pontus Jansson, Leeds United

Filip Helander, Bologna

Ludvig Augustinsson, Werder Bremen

Martin Olsson, Swansea

Mittfältare:

Jimmy Durmaz, Toulouse

Viktor Claesson, Krasnodar

Albin Ekdal, Hamburg

Sebastian Larsson, Hull

Gustav Svensson, Seattle

Oscar Hiljemark, Genoa

Emil Forsberg, Red Bull Leipzig

Ken Sema, Östersund

Anfallare:

Marcus Berg, Al Ain

Ola Toivonen, Toulouse

John Guidetti, Deportivo Alavés

Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro