ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag utvidgas strejken

TT · 24 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

I dag klockan åtta utvidgas sjuksköterskekonflikten. Ytterligare minst 900 sjuksköterskor går ut i strejk.

I tisdags och onsdags förhandlade lokala parter från fem landsting om huruvida de varsel som Vårdförbundet har lagt var samhällsfarliga. Svaret i de flesta fallen var att en acceptabel nivå på vården kan upprätthållas med Vårdförbundets lagda varsel.Endast några få undantag har gjorts. I Skåne undantas ett 15-tal av Vårdförbundets medlemmar konflikten för att upprätthålla bland annat tre vårdplatser på intensivvården på lasarettet i Ystad och 20 vårdplatser på onkologen på Helsingborgs lasarett.Stockholms läns landsting och Vårdförbundet har enats om en lägre bemanning som ska ge en acceptabel nivå av säkerhet under konflikten, främst på röntgenavdelningar.Förhandlingarna i Stockholm har i huvudsak berört de drygt 500 sjuksköterskor som jobbar på röntgen, laboratorier och anestesiverksamhet.

Även canceroperationer berörs Även några enstaka canceroperationer har fått ställas in vid Universitetssjukhuset i Lund och i Helsingborg till följd av strejken.-Vår förhoppning var att de inte skulle göra det, säger Karel Marsal, chefsläkare vid Region Skåne. Vid Helsingborgs lasarett fungerar nu bara en operationssal och trycket på Universitetssjukhuset i Lund ökar.När det gäller canceroperationer som ställs in görs bedömningar från fall till fall.-Man måste ta ställning till varje enskilt fall om man kan skjuta upp operationen. Är cancern i ett tidigt stadium blir det förhoppningsvis inget negativt om man skjuter upp den, men det får inte bli under för lång tid, säger Karel Marsal. Alla livräddande operationer genomförs liksom operationer på svårt cancersjuka patienter. Universitetssjukhuset i Lund, Universitetssjukhuset Mas och Centrallasarettet i Kristianstad tar emot akutpatienter som normalt skulle transporterats till de strejkdrabbade sjukhusen i Skåne.-När det gäller akuta patienter förefaller det vara under kontroll enligt de rapporter jag fått, säger Karel Marsal.

Strejkande möts på ÖresundEn färja mellan Helsingborg och Helsingör fylldes i dag av strejkande sjuksköterskor från både den svenska och den danska sidan av Öresund.-Vi gör det här för att utbyta erfarenheter, men också för att synas och höras, sade Caroline Persdotter, sjuksköterska på medicinkliniken i Helsingborg, precis innan hon skulle gå ombord. I avgångshallen vid färjeläget i Helsingborg uppskattade hon då att det fanns flera hundra danska och svenska sköterskor.Svensk vårdpersonal har mycket att lära av danskarna, anser hon.-De är mer vana vid det här än vi. De har en mer organiserad strejk, eftersom de har rutiner sedan tidigare, säger hon till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro