ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I dag utvisas 17-årige Mahdi Kamal Abddul

Ingrid Arinell · 23 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Jag kan inte somna på nätterna. Jag ligger och tänker vad som ska hända med mitt liv, säger 17-årige Mahdi Kamal Abddul. Hans gode man Hussein Mirdamadian försöker hjälpa honom. 

– Jag kan inte somna på nätterna. Jag ligger och tänker vad som ska hända med mitt liv, säger 17-årige Mahdi Kamal Abddul. Hans gode man Hussein Mirdamadian försöker hjälpa honom.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

ASYL. Klockan 6.00 i morse skulle 17-årige Mahdi Kamal Abddul utvisas. Migrationsverket vill skicka tillbaka honom till England där han, 14 år gammal, nekades asyl.

Nu kämpar advokaten Marit Blomgren för att Mahdi ska få stanna i Sverige.– Enligt barnkonventionen ska barnets bästa alltid vara vägledande, säger Marit Blomgren.

Mahdi Abddul, kurd från Irak, flydde ensam till England när han var 13 år. Där fick han avslag på sin asylansökan. Sedan dess har han levt ett kringflackande liv i Birmingham, bott hos kompisar, i parker och på centralstationen. För fyra månader sedan kom han till Sverige.

– Jag har ingenting där. Inget arbetstillstånd, inga pengar, inget hem, säger Mahdi Abddul.

Det är Dublinförordningen som gör att Mahdis asylansökan inte prövas i Sverige. Enligt den ska en asylsökandes skäl endast prövas i det första EU-landet som personen kommer till. Men man får göra undantag av starka humanitära skäl.

Personalen på boendet för ensamkommande barn, där Mahdi bor, har i en skrivelse till Migrationsdomstolen berättat om hans sömnproblem, mardrömmar och ångest. I ett psykologutlåtande står det att Mahdi är i behov av en vuxen kontakt.

– Han ligger vaken till fyra på morgonen, säger Mahdis gode man Hussein Mirdamadian.Om Mahdis Abdduls asylskäl ska prövas i Sverige är fortfarande oklart. Det är Migrationsdomstolens uppgift att ta ställning till det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro