ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I hans bransch finns jobb

Urban Brådhe · 9 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Tomas Halld´n är legitimerad optiker på Synsam och han tror att bristen på optiker bland annat  beror på att det bara finns två utbildningar och att de bara startar en gång om året. – Roligast är att man får träffa massa olika människor, jobba med mode och även hälsovård och teknik, säger han.

Tomas Halld´n är legitimerad optiker på Synsam och han tror att bristen på optiker bland annat  beror på att det bara finns två utbildningar och att de bara startar en gång om året. – Roligast är att man får träffa massa olika människor, jobba med mode och även hälsovård och teknik, säger han. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Arbetslösheten kommer att stiga till 9 procent och sysselsättningen minskar med 145 000 inom två år.

Arbetslösheten kommer gå från dagens 6,2 procent till 9 procent, visar Arbetsförmedlingens prognoser.– Det blir ett par riktiga skitår framöver, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till TT.

Det är fler män än kvinnor som drabbas och mest utsatta är ungdomar och personer födda utanför Europa. Kontakter, nätverk och meriter kommer bli mer avgörande för att få jobb, vilket framförallt ungdomar och utlandsfödda ofta saknar.

47 000 varslades under september till november. Verkstadsindustrin noterade högsta varselantal någonsin. Det är inte riktigt lika illa som i början av nittiotalet, men det är dystert.– Det här är det näst värsta vi sett sedan andra världskriget, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

... men på sikt blir det brist

Nästa år räknar Arbetsförmedlingen med en miljon nya rekryteringar. Problemet är dock att det försvinner fler jobb än det tillkommer.

Under 2011 kommer det att börja ljusna och 2012 blir det snarare brist på arbetskraft. Det blir färre nya på arbetsmarknaden än som går i pension.

Fler kommer att plugga och delta i arbetsmarknadspolitiska program. Arbetskraftsinvandring kommer således att bli viktigt.– 2012 kommer vi behöva alla som kommer till Sverige för att klara generationsväxlingen, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Arbetslös? Välj inte de här yrkena

ArkitektBarnskötareBrevbärareFastighetsmäklareTandsköterska JournalistMarknadsanalytikerMarknadsförareMassörReceptionistSkötare och vårdareTandhygiensitFörsäljare, fackhandelTelefonistUndersköterskaVaktmästare... och välj de här om du vill ha jobbFörskolelärareIT-analytikerKock/kokerskaKonditorKranförareLastbilsmekanikerLåssmedElteknikerOperationssköterskaOptikerRedovisningsekonomRevisorAkutsjuksköterskaCNC-operatörLäkare    

källa: Arbetsförmedlingen

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro