ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I helgen exploderar sommarvärmen över Sverige

Aron Andersson · 17 Maj 2017
Uppdaterad 17 Maj 2017

Foto: TT / Alamy / Montage


Dags att plocka fram solkrämen? Nu tittar solen fram, och tar med sig temperaturer på 25 grader. – Det blir ordentligt varmt, säger meteorologen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en vår som till största del varit en besvikelse, med snö, rusk och regn, ser den riktiga vårvärmen ut att vara i antågande. I helgen blir det temperaturer på 25 grader – och strålande solsken.

– Det känns nästan svårt att säga 25 grader nu efter det väder som varit. Mensödra Sverige, Götaland och Svealand, får omkring 25 grader redan på fredagen, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Det fina vädret kommer med en varmluftsfront från söder. Och som varmast blir det i Småland och Östergötland, för den som vill maxa värmen. Vädret håller i sig även på lördagen, med liknande temperaturer.

Under söndagen går temperaturerna sedan ner något, men ligger fortsatt på över, eller runt, 20 grader.

Ett gränsområde i norra Sverige, kring Dalarna och Bergsslagen, kan drabbas av regn då det är här varmfronten möter den kalla luften över Sverige. Norr om detta område blir det temperaturer på 15 grader, och söderut kommer temperaturerna alltså ligga på 20–25 grader.

– Många kommer nog att uppleva det som ”oj, va mycket sommar det blev på en gång”. Men det är nog för att det har varit en del kyla, huruvida det blir värmerekord eller inte vågar jag inte säga, säger Martin Hedberg.

Men skulle du till och med rekommendera ett bad?

– Man kan ju känna på vattnet först. Bara för att det är varmt i luften blir det inte varmt i vattnet på en gång, men jag är övertygad om att många kommer att försöka. Du kan ju bada på vintern, så det går nog nu också.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro