ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

I helgen kan du få se 90 stjärnfall i timmen - om inte molnen skymmer

Björn Sjö · 11 Aug 2018
Uppdaterad 12 Aug 2018
I natt finns chans till många önskningar.

I natt finns chans till många önskningar. Foto: Mathias Balk/ IBL


Jorden passerar en kometbana och meteorer brinner upp i vår atmosfär. Fenomenet kallas Perseiderna och syns bäst på mörka landsbygden.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år i mitten av augusti passerar vår planet kometen Swift-Tuttles omloppsbana, skriver TT.

Då uppstår det stjärnfall som kallas Perseiderna, och som egentligen är meteorer och grus som pulveriseras i atmosfären och lyser upp himlen när de brinner upp. Det kan bli 90 stjärnfall i timmen.

Syns mest i söder

Störst möjlighet att se stjärnfallet blir det i södra Sverige, enligt tidningen Populär Astronomis hemsida. I söder kommer mörkret tidigare.

Precis som med den vanliga stjärnhimlen är det bättre att se fenomenet på mörka landsbygden, där vägbelysning och andra ljuskällor inte konkurrerar med himlavalvets ljuspunkter.

Perseiderna ska enligt astronomerna dock vara ljusstarka nog att vara synliga även i städerna.

Det gäller dock att himlen är molnfri, vilket den enligt SMHI främst kommer att vara kring norrländska Luleå och Östersund samt västra Skåne.

Ett annat tips är att inte ha för brått. Det tar 20 minuter för ögonen att vänja sig vid mörkret. Ju längre du stirrar upp på en molnfri natthimmel desto mer stjärnfall blir synligt.

Perseiderna har gått att se sedan slutet av juli, men blir som starkast i natt. Skulle det vara molnigt så finns chansen ytterligare två veckor framåt med avtagande styrka.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro