ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I Marias jobb är det fel” att vara nykter

Peter Lindholm · 31 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Maria Urdin är en av skribenterna i ”Hemlös – med egna ord”, som släpps i morgon. Själv har hon varit hemlös i 22 år och levt med att folk bokstavligen har trampat på henne eller skrikit ”Sådana som du borde utrotas!”.  

Maria Urdin är en av skribenterna i ”Hemlös – med egna ord”, som släpps i morgon. Själv har hon varit hemlös i 22 år och levt med att folk bokstavligen har trampat på henne eller skrikit ”Sådana som du borde utrotas!”.   Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Maria Urdin har ett jobb där det faktiskt kan vara en nackdel att vara ren, hel och nykter. Sedan åtta år tillbaka står hon varje dag i gångtunneln vid Gamla stans t-banestation och säljer de hemlösas tidning Situation Stockholm, som hon själv ofta skriver i.”Du kan väl inte vara hem­lös”, har en del sagt. Men hur ska en hemlös se ut då? Måste man vara full och neddrogad och se trasig ut?– Nej, men kanske som en ”baglady” för att alla ska fatta. Det är synd att jag inte visste om det när jag faktiskt var det, för då hade jag kunnat dokumentera det. Jag har varit ”baglady” och gått och burit på mina tillhörigheter och sovit i portar.Hur länge var du en ”bag-lady”?– Egentligen inte så länge. Två tre år kanske.Det tycker jag låter  länge.– Inte jämfört med det stora sammanhanget. Men jag kunde sluta när jag träffade en kille med lägenhet som jag flyttade in i. Därmed inte sagt att det blev bättre eftersom jag blev beroende av en annan människa som inte alltid var så snäll. Men jag ska inte klaga, det finns många som haft det mycket värre.Men det finns väl hjälp att få?– Ja, men jag trodde att jag var ensam om den här ”skämmiga” situationen. Jag bröt kontakten med min familj för jag skämdes så. Det var väl någon form av stolthet som gjorde att jag väntade tills det var absolut nödvändigt att be om hjälp. Men hade jag haft ett alkohol- eller drogmissbruk hade jag inte levt i dag.Nu är du de hemlösas ansikte utåt och ställer politikerna mot väggen i dina krönikor i Situation Stockholm. Vad hände?– Det var mina vänner på Stadsmissionen som pekade ut mig när man efterlyste en representant för de hemlösa vid ett seminarium. Jag var skräckslagen och skitnervös, men till slut har det blivit en rutin att öppna käften och säga vad jag tycker. Och av bara farten har jag blivit säkrare på mig själv genom att jag känt att folk tar mina åsikter på allvar.Hur viktig har Situation Stockholm varit för dig?– Allt. Tidningen har gett mig rutin. Jag har ett jobb att gå till. Den har gett mig ett slags normalitet. Och att skriva där har gett mig självkänsla och respekt. Och den här boken, den gör mig så jävla stolt.Vad har du för förhoppningar om framtiden?– Jag vill leva och ha ett lugnt liv. När man har ont varje dag (Maria lider av diabetes och kärlsjukdomen ”fönstertittarsjuka”, reds anm) så är det en hög ambition. Men en dröm är att en dag ge ut en egen bok.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro