ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I morgon avgör HD fildelningens framtid

Patrick Ekstrand · 20 Dec 2012
Uppdaterad 20 Dec 2012
I morgon avgör HD fildelningens framtid På The Pirate Bay läggs många av de piratkopierade filerna upp av dem som nu kan komma att lämnas ut av sina internetoperatörer.

I morgon avgör HD fildelningens framtid På The Pirate Bay läggs många av de piratkopierade filerna upp av dem som nu kan komma att lämnas ut av sina internetoperatörer. Foto: Scanpix


Fildelning. På fredag kommer domen mot en internetleverantör som vägrar lämna ut IP-adressen till en misstänkt fildelare. Det första Ipred-ärendet” har vandrat genom rättsväsendet ända sedan 2009 då lagen ändrades.

klar

Artikellänk är kopierad

Avgörandet i Högsta domstolen (HD) blir ”en milstolpe”, säger Sanna Wolk, docent i juridik vid Uppsala universitet och expert på upphovsrätt. – Det är en mycket viktig dom. Nu får man äntligen svar efter lagändringen i upphovsrättslagen 2009.

Så snart lagen trädde i kraft begärde fem bokförlag ut IP-adressen till en av internetoperatören Ephones kunder som ska ha lagt ut e-böcker för nedladdning.

Tingsrätten gick på deras linje och ålade Ephone att lämna ut IPnumret. Om de inte gjorde det skulle det kosta dem 750 000 kronor – men Ephone stod på sig och fick rätt i hovrätten.

Om HD dömer som tingsrätten räknar Sanna Wolk med att jakten på fildelare trappas upp. – Då kommer fler att kontakta internetleverantörer för att få ut uppgifter, säger hon och lägger till att justitiedepartementet räknade med omkring 800 så kallade informationsförelägganden om året efter att lagen infördes.

Men Wolk räknar med bråda dagar för förläggare, skiv- och filmbolag även om Ephone slipper lämna ut uppgifterna. – Då får de omgruppera sig och fundera på en ny strategi.

Oavsett vad som händer i morgon kommer jakten på fildelarna att fortsätta.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro