ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I morgon avgörs det –  här är nya FRA-lagen

Kristoffer Rengfors · 13 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Demonstrationer i Göteborg i helgen.

Demonstrationer i Göteborg i helgen. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Den kraftigt debatterade FRA-lagen klubbades tillslut igenom förra året. Men regeringen fick bakläxa och tvingades göra ett antal ändringar. I morgon röstar riksdagen om det nya lagförslaget som kommit att kallas FRA 2.1.Under FRA-debatten 2008 myntades begreppet "bloggbävning" då en kraftig protest mot den nya signalspaningslagen uppstod på svenska bloggar. Men den 18 juni klubbades FRA-lagen igenom och sedan den 1 januari 2009 har lagen trätt i kraft. Hela tanken bakom lagen är att försvarets Radioanstalt (FRA) ska kunna bredda sin spaning efter hot mot rikets säkerhet. FRA får nu ta del av datatrafik som passerar Sveriges gränser i kabel. Teleoperatörer måste nu göra kabelburen trafik tillgänglig för FRA. Datatrafik filteras och avlyssnas med olika söktermer, som kan vara ord, siffror eller annan information. Data som fastnar i FRAs filter analyseras sedan av militär personal.FRA-lagen fick innan den klubbades igenom utstå hård kritik. Medborgares integritet kan anses kränkas av att FRA har tillgång till i princip all datakommunikation mellan individer och grupper tillsammans med information om vem som pratar med vem, och om vad. Att skilja ut vilken trafik som faktiskt kommer från Sverige eller utlandet är dessutom i praktiken omöjligt. För att FRA-lagen skulle antas krävde riksdagen ett antal förändringar. Det är denna proposition som nu ska röstas om den 14 oktober. Detta tillägg har i folkmun fått namnet FRA 2.1 Bland annat innebär propositionen, om den röstas igenom i sin helhet, att en domstol ska pröva FRAs tillstånd till signalspaning, att lagen ska förtydligas kring vad som berättigar till spaning och att den som utsatts för spaningen underrättas. Propositionen går under det officiella namnet "Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning.

Senast i helgen hölls demonstrationer med krav på att FRA-lagen ska rivas upp helt. Den nya propositionen väntas dock klubbas igenom i riksdagen under onsdagen. Socialdemokraterna med resten av oppositionen kommer att rösta nej till det nya förslaget, trots att det var Socialdemokraterna som först la fram förslaget om FRA-lagen. Oppositionen vill istället riva upp hela lagen och göra om från början.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro