ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I morgon kan de avgöra eurons framtid

Anders Göransson · 11 Sep 2012
Uppdaterad 11 Sep 2012
I morgon kan de avgöra  eurons framtid Den tyska författningsdomstolen ska i morgon bland annat besluta om det blir fler nödlån till det krisande Grekland.

I morgon kan de avgöra eurons framtid Den tyska författningsdomstolen ska i morgon bland annat besluta om det blir fler nödlån till det krisande Grekland. Foto: Michael Latz /AP photo


Ett domstols-utslag som kan sänka Grekland, ett linjetal som kan innebära ett vägskäl för euron, och ett demokratiskt val som kan rita om Europas politiska karta. Allt sker i morgon.

klar

Artikellänk är kopierad

En skara män och kvinnor i röda dräkter, vita halsdukar och lustiga hattar har i morgon Europas framtid i sina händer. ”Bundesverfassungsgericht”, den tyska författningsdomstolen, ska ta ställning till om krisfonden ESM och EU:s finanspakt är förenliga med tysk grundlag.

Om svaret blir nej och Tyskland drar sig ur – då läggs hela paketet med all sannolikhet ner. Det vore förödande för eurosamarbetet – och än värre för Grekland. Utan krisstödet klarar inte landet kommande avbetalningar på statsskulden.

– Då får de antingen ställa in betalningarna och förklara sig bankrutt, eller försöka förhandla med långivarna om att skjuta upp betalningarna, säger Mats Persson, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist ser domen som ”en helt nödvändig pusselbit”. 

En annan viktig händelse är det anförande EU-kom missionens ordförande Barroso ska hålla i morgon bitti.

– Jag tror att han kommer att tydliggöra vägen framåt för de 17 euroländerna, den som tar oss mot en politisk union för dessa länder. Utan en tydlig vision riskerar vi att ta steg mot någon typ av sammanbrott för eurosamarbetet, säger Robert Bergqvist.

Ytterligare en viktig händelse är parlamentsvalet i Nederländerna, där misstro mot Bryssel och euron präglat kampanjerna. Mycket tyder på att landet kan hamna i en komplicerad parlamentarisk situation med utdragna regeringsförhandlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro