ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I Sharm el Sheik badar du bäst i Egypten

Johan Öberg · 7 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hurghada eller Sharm el Sheik? De flesta turister väljer Hurghada. Men frågan är om inte Sharm har mer charm. Höjdpunkterna; stränderna och världens bästa dykning, har de i varje fall gemensamt.

Turismen är det enda skälet till att Hurghada har blivit en stad med över 50 000 invånare.  Innan turisterna kom fanns här bara en liten fiskehamn. Staden  sträcker sig i dag över 40 kilometer längs kusten.

Men den del som egentligen kan kallas stad är liten,  den äldsta delen kallas Ed-Dahar (hamnen). Här finns de intressanta lokala basarerna och turistditon, och en fläkt av ”det riktiga”. Lite söderut hittar man Sigala – en stadsdel som växt fram runt den moderna hamnen, med hotell, restauranger och turistaffärer. Fult, men turister lockas av billig öl och stora diskon. Sedan följer flera mil som ser ut på samma sätt: genomfartsleder, jätte-hotell, shoppingarkader, halvfärdiga byggen, ödetomter med skräp och ett och annat lite finare bostadsområde.

Det underbara havet, som man ser vid inflygningen, syns knappt någonstans. Hurghada är ett under av usel planering där du antingen bor isolerat eller längs anonyma stadsgator. Det som räddar Hurghada som resmål är utflykterna: snorklingturerna, den superba dykningen – som att vara i ett jätteakvarium – och turerna till Luxor och Kairo.

Sharm el Sheik växer nästan lika fort som Hurghada, men med några undantag har man här tänkt till och lyckats skapa en mysig semesterstämning. Staden, med sitt strategiska läge där Aqabaviken , Suezviken och Röda havet möts, började växa fram under Israels ockupation mellan 1967 och 1982. Men den främsta turistmagneten, Naama Bay, har inte många år på nacken. Här finns massor av restauranger, diskon, barer, basarer och gallerior på promenadavstånd.

Den fina, halvmåneformade stranden är öppen för alla och man får gratis sol-stol på den sektion som ens hotell har plats på. Längs stranden finns en bilfri strandpromenad. Alla shopping- och nöjesstråk är bilfria.

Alla byggnader byggs färdigt, de verkar underhållas väl och gator och strand städas noga. Rätt oegyptiskt, men charmigt!

3 saker du inte får missa

Lär dig dykaDet finns gott om dykskolor i Hurghada och Sharm el Sheik. Enklast är att välja den dykskola som charterbolaget samarbetar med, då får man normalt en svensk instruktör. Prisnivån är i princip densamma överallt. Att ta ett Open Water-certifikat tar cirka fem dagar och kostar runt 3 500 kr.

Läs mer på www.colona.com

Ta en tur till KairoBåde från Hurghada och Sharm el Sheik tar bussen till Kairo cirka fem timmar. Det finns dagsturer och sådana med övernattning, och vill man ha lite mer tid är det enkelt att köpa bussbiljett och leta hotell själv. Pyramiderna, Egyptiska museet och den gamla stadsdelen med sina gränder, moskéer och palats hör till måstena.

Pruta i affärernaPriserna är avsevärt högre på badorterna än i övriga Egypten. Souvenirer köper man bäst i Kairo. När man shoppar gäller det att ta det lugnt, pruta från en låg nivå (långt under det man kan tänka sig att betala), gärna låta sig bjudas på te, njuta av spelet och inte känna sig lurad om någon annan betalat mindre.

Tips: Låt kryddor och rökelse bli ett bra minne

Egypten har en hel del kul shopping. Kopior av forn-egyptiska föremål, papyrusmålningar, och guld och silver i fornegyptisk eller arabisk stil är vanliga souvenirer. Men för äkta fornegyptiska föremål krävs exporttillstånd, vilket är mycket svårt att få.

Kryddor och rökelse är riktigt bra köp, framför allt om man handlar bortom turistområdena. På charterorterna finns det ett stort utbud av billiga t-shirts, sandaler och fritidskläder. Snorklingsutrustning säljs överallt, men utbudet av dykprylar är dåligt. Många köper vattenpipor.

En medelstor av hygglig kvalitet kostar under hundralappen, men de allra billigaste duger bara som prydnad – satsa rejält om du verkligen gillar att röka. De handblåsta parfymflaskorna är vackra och kan fyllas med väldoftande essenser.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro