ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I skolan slogs jag med mina kamrater”

Johanna Engman · 14 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Carina Lundberg Markow tycker egentligen att man vinner de största segrarna utan bråk. – Men ibland måste man ta en fajt.

Carina Lundberg Markow tycker egentligen att man vinner de största segrarna utan bråk. – Men ibland måste man ta en fajt. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Hon blev utnämnd till näringslivets bråkigaste kvinna av affärstidningen Passion for Business. Men det finns kanske bättre sätt att beskriva Carina Lundberg Markow på. Hon vågar stå upp för sig själv och vad hon tror på. Det är en stark kvinna som skrivit öppna brev till bland andra styrelseordförande i Scania och Volvo, och kritiserat deras mansdominans.Men är det att vara bråkig? – Man får ta det lite för vad det är. Det är ett skämt samtidigt som det finns en allvarlig bakgrund. Kvinnor som sticker ut och säger ifrån betraktas som bråkiga. Det är med glimten i ögat.Är det inte lite fånigt med en sådan här lista?– Jo, det är jättetramsigt, men samtidigt jätteroligt. Man ska kunna skoja, inte bara med andra, men med sig själv också.Skulle man kunna göra en liknande lista med män?– Det tror jag absolut. Det finns många exempel på bråkiga killar, men man tänker inte på dem som bråkiga. Man sätter andra epiteter som exempelvis kaxig om man tänker på Zlatan. Bråkig sätter man på en person som sticker ut, är tydlig med sina åsikter, obekväm, men lite mindre som ett barn, kanske en kvinna då.Varför bråkar du så mycket?– Ända sedan jag var liten har jag varit rätt bråkig. I skolan slogs jag med mina kamrater. Slutade slåss med killar när jag började få stryk av dem. Jag var ordförande för elevrådet, ledde små demonstrationer och skrev protestlistor. Det beror på en stark vilja. Jag har någon slags inre känsla för det som är orättvist.Hur vinner man ett bråk?– De största segrarna vinner man utan strid. Det vet jag av bitter erfarenhet. Men ibland måste man ta en fajt. Då gäller det att man är förberedd och bättre beväpnad än motståndaren, som med argument.Händer det att du har fel?– Ohh, det händer tyvärr väldigt ofta. Jag är ganska snabb i tanken och kan tänkas hoppa i galen tunna. Men jag har bra medarbetare som ifrågasätter och jag har lärt mig med åren att testa av synpunkter på hemmaplan.Är du lika bråkig privat?– Min man blev inte direkt överraskad. Han tycker nog att jag är rätt bråkig. Men de flesta män tycker inte bråkiga kvinnor är så jätteroliga. Men han tycker om mig i alla fall, men det tog ett tag att hitta en sådan. Det finns ett par män i mitt liv som inte riktigt tyckte att det var så kul att bilda familj eller flytta ihop med mig för de tyckte jag var för bråkig. På vilket sätt har det tagit sig uttryck?– Jag har med åren lärt mig hantera bråkigheten. Under lång period bet jag ihop och sa ingenting utan behärskade mig. Först sedan jag lärde mig kanalisera ilskan på ett konstruktivt sätt så har jag blivit sams med hur jag själv är.

Carina poserade nästan naken

Tidigare i år fotades Carina Lundberg Markow av Aftonbladet i samband med Rosa bandet. Mer eller mindre naken poserade hon mitt på Sergels torg för att upplysa andra kvinnor. I Carina Lundberg Mar-kows släkt finns en ärftlig gen som gör att det är större risk för att få bröstcancer och för några år sedan tog hon bort båda sina bröst och opererade dit nya. – Det är rätt snyggt och inte mer onaturligt än Silv-stedts tuttar och det har jag inget emot att visa, för man ska inte vara så rädd för att göra den här drastiska operationen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro