ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I stället för småmynt gav Ingmarie tiggaren Gheorghe jobb

Alva Forsberg Fierro · 3 Mar 2015
Uppdaterad 3 Mar 2015
Sedan i höstas har Gheorghe Birneata tiggt på Skövdes gator. I dag har han fått jobb på restaurang. 

Sedan i höstas har Gheorghe Birneata tiggt på Skövdes gator. I dag har han fått jobb på restaurang.  Foto: Vasaporten.se


Gheorghe Birneata tiggade pengar på gatorna, tills han fick jobb på Erics Kök i Skövde. – Det ger mig pengar till att köpa mat och betala skolan för mina barn hemma i Rumänien, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gheorghe tjänar 100 kronor i timmen på restaurangen. Alla pengar som blir över skickar han till sina barn hemma i Rumänien.
Gheorghe tjänar 100 kronor i timmen på restaurangen. Alla pengar som blir över skickar han till sina barn hemma i Rumänien.Foto: Vasaporten.se
Ingmarie Carlsson och Gheorghe Birneata har blivit goda vänner. "Han är en väldigt varm människa", säger hon.
Ingmarie Carlsson och Gheorghe Birneata har blivit goda vänner. "Han är en väldigt varm människa", säger hon.Foto: Ingmarie Carlsson

Sedan i höstas har Gheorghe Birneata tiggt på Skövdes gator. Han brukade sitta utanför restaurangen Erics kök och var mest ett störande moment för en stressad kock som Lasse Lövberg. Men i dag är de vänner och Gheorghe jobbar i köket med att diska, skala potatis och plocka undan. Något som Skövde Nyheter var först med att skriva om.

– Han är jättesnäll och arbetsvillig. Han vill ju livnära sig och få mat på bordet som alla andra, han vill inte sitt och tigga, säger Lasse Lövberg.

I köket kallas han för ”George” (engelskt uttal) och de pratar ”halv-engelska” med varandra, förklarar Lasse. 

– Varken jag eller han är särskilt duktiga på engelska men vi förstår varandra, förklarar han.

Nu har han arbetat på Erics kök sedan november och han blir inringd så fort restaurangen behöver hjälp. Lönen ligger på 100 kronor i timmen.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb, det ger mig pengar till att köpa mat och så att jag kan betala skolan för mina barn hemma i Rumänien, säger Gheorghe.

Jens gav tiggaren jobb i stället för pengar

Det var när familjens hus brann förra året som han åkte till Sverige för att tigga. 

Det hela började med att Skövdebon Ingmarie Carlsson såg Gheorghe Birneata tigga på gatan och tog kontakt. Han berättade att han behövde ett jobb och Ingmarie tvekade inte en sekund för att hjälpa honom. 

– Han satt i centrum och tiggde, då tänkte jag att han lika gärna kunde hugga ved hemma hos mig, berättar hon.

Sagt och gjort. Ingmarie tog hem Gheorghe Birneata. Nästa dag hade han klippt hela gräsmatta och grävt upp hennes trädgårdsland.

– Han är ingen människa, han är en maskin så det var en win-win situation, säger hon.

Vill kasta ut tiggare påg rund av myntskrammel

Sedan gick det snabbt. Hon såg till att fixa ett fixade ett tillfälligt personnummer, någonstans att bo och ett bankkonto så att han skulle kunna arbeta för henne. När hon inte längre kunde erbjuda lika mycket jobb knackade hon på hos Eric kök, som inte hade något emot lite extra hjälp.

Men det är inte alla som varit lika positiva till intitativet.

– Många gnäller för att vi inte ger svenska ungdomar jobb. Sanningen är den att det har vi har gjort det, men vill inte jobba på lördagar de vill  festa, säger Lasse. 

Ingmarie tycker att många har fördomar mot rumänska tiggare och tror att de stjäl och är oärliga. Det är bara nonsens, menar  hon.

– De är här för att de vill jobba. Vi blev vänner direkt och han har lärt mig en massa om trädgårdar, berättar hon.

Nu hoppas hon att fler vill hjälpa Gheorghe Birneata att få jobb.

– Han är en så varm och fin människa, och dessutom riktigt stark, säger hon.

Nej tiggarna styrs inte av kriminella ligor

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro