ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I Svalöv föds det flest – Lund är motsatsen

Evelina Olsson · 8 Okt 2012
Uppdaterad 8 Okt 2012
Familjen On i Svalöv är ett exempel på en flerbarnsfamilj i Skånes barntätaste kommun.  Från vänster: Ellen, 14, Marie, Edwin, 11, Henrik, Isaac, 8, Ida, 16, André, 19, och Viola, 2. 

Familjen On i Svalöv är ett exempel på en flerbarnsfamilj i Skånes barntätaste kommun.  Från vänster: Ellen, 14, Marie, Edwin, 11, Henrik, Isaac, 8, Ida, 16, André, 19, och Viola, 2.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Kvinnor bosatta i småstads- och landsbygdskommuner föder fler barn än de som bor i storstäderna. Flest barn per Skånekvinna föds det i Svalövs kommun, visar en sammanställning som Metro gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Men barnafödandet påverkas också av att bostäder anpassade för större familjer är billigare på småorterna. Dessutom blir kvinnor bosatta på mindre orter i större utsträckning mammor tidigare i livet och hinner därmed skaffa fler barn. 

Siffrorna baseras på en sammanställning av SCB:s siffror av den summerade fruktsamheten under 2000-talet. Svalöv toppar listan med 2,1 barn per kvinna, följt av Kävlinge med 2,06 barn och Bjuvs kommun med 2,05.

Vi som jobbar, bor och själva har barn här tycker inte att det är särskilt förvånande. Svalöv är en trygg och bra kommun att bilda storfamilj i, säger Maria Pålsson, informationsansvarig på Svalövs kommun.

Mycket natur, stora lekområden och bra tillgång på dagisplatser är några andra fördelar, enligt Maria Pålsson.

Minst antal barn föder kvinnorna i Lund, men de låga födelsesiffrorna syns också bland kvinnor i större skånska städer.

I många större städer, men framför allt Lund, bor det många kvinnor som kommit dit för att bo och studera och inte skaffa barn. De drar ner statistiken, säger Lotten Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro