ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

I veckan avgörs rättegången mot Peter Madsen – det här kan han dömas till

Filip Joelsson · 23 Apr 2018
Uppdaterad 23 Apr 2018
Rättegången mot Peter Madsen går ut i sin slutfas. Onsdagen den 25 maj väntas den danska motsvarigheten till tingsrätten komma med sin dom.

Rättegången mot Peter Madsen går ut i sin slutfas. Onsdagen den 25 maj väntas den danska motsvarigheten till tingsrätten komma med sin dom. Foto: IBL/TT


I dag inleds slutpläderingarna i Madsen-rättegången, där åklagaren och försvaret ska ge sin slutgiltiga syn på målet och meddela vilket straff man anser är rimligt. På onsdag väntas domen komma. Här är punkterna domstolen kommer att titta på.

klar

Artikellänk är kopierad

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen är anklagad för mord på svenska journalisten Kim Wall. Madsen är även anklagad för sexbrott under särklit försvårande omständigheter och för brott mot griftefriden.

Rättegången går i dag in i sin slutfas, och det är dags för både åklagaren och försvaret att komma med sina slutpläderingar och meddela vilket straff man anser att Peter Madsen bör få. På onsdag väntas den slutgiltiga domen komma.

Här är punkterna som avgör Madsens framtid.

Åklagarens synpunkter

Åklagaren är av den bestämda åsikten att Peter Madsen i detalj har planerat att han ska mörda Kim Wall innan de ger sig ut i ubåten. Under rättegången har flera brutala våldsfilmer spelats upp i rätten, filmer man hittat på Madsens beslagtagna dator och mobiltelefon. Bland materialet finns filmer på avrättningar och halshuggningar. Dessutom menar åklagaren att verktygen som hittats på ubåten, så som den såg som använts för att stycka kroppen, och de metallrör som använts för att sänka kroppsdelarna, är ett tecken på att Madsen planerat brottet i förväg. Madsen ska även ha gjort google-sökningar på ”metallrör” några veckor innan avresan, menar åklagaren.

Peter Madsens u-båt UC3, på väg mot teknisk undersökning efter att den sänkts till havets botten.
Peter Madsens u-båt UC3, på väg mot teknisk undersökning efter att den sänkts till havets botten.Foto: Getty Images

Dessutom menar åklagaren att sexuella motiv kan ligga bakom, vilket grundas på teknisk bevisning och fynd på Madsens kläder.

Sammanfattningsvis menar åklagaren att Madsen har mördat Kim Wall, styckat hennes kropp och dumpat kroppsdelarna i havet. Domen bör bli livstids fängelse, eller förvar, vilket är Danmarks strängaste straff, menar åklagaren.

Försvarets synpunkter

Advokatens fokus kommer enligt ett flertal experter handla om den oklara dödsorsaken i fallet. Rättsläkare har inte kunnat fastställa hur Kim Wall dog, vilket bland annat beror på att hennes kroppsdelar legat länge i vattnet innan de kunde undersökas. Det har, än så länge, inte kunnat slås fast att stickskadorna som hittats på Walls kropp är själva dödsorsaken, eller om de tillkom efteråt. Madsen själv hävdar att Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning på grund av ett fel på ubåtens ventiler.

Peter Madsen samtalar med dansk polis efter att ha räddats i land av fritidsfiskare, efter att ha sänkt sin u-båt till botten.
Peter Madsen samtalar med dansk polis efter att ha räddats i land av fritidsfiskare, efter att ha sänkt sin u-båt till botten.Foto: TT

Madsens egna förklaringar

Peter Madsen har under rättegången erkänt att han styckat Kim Walls kropp och sänkt delarna i havet. Däremot menar han att hela händelseförloppet dessförinnan är en ren olyckshändelse. Enligt Madsen dog Kim Wall på grund av ett fel på u-båtens ventiler, vilket gjorde att giftig gas sipprade ut i u-båten. Ett undertryck i själva ubåten ska samtidigt ha gjort att luckan inte gick att öppna. Själv hävdar Madsen att han var utanför ubåten när detta hände, och att han sedan hittade Kim Wall död när han lyckades få upp luckan och klättra ned i ubåten igen.

Själva styckningen av kroppen hävdar Madsen att han gjort för att han ville begrava Kim Wall till havs.

Madsen hävdade först att Kim Wall dog av att hon råkade få den tunga ubåtsluckan i huvudet, men har senare ändrat sin historia under rättegången.

Rättegången har pågått i Köpenhamns byret sedan den 8 mars. Den 25 april väntas domen mot Madsen komma.
Rättegången har pågått i Köpenhamns byret sedan den 8 mars. Den 25 april väntas domen mot Madsen komma.Foto: IBL

Möjliga straff

Eftersom Peter Madsen har erkänt att han styckat kroppen och sänkt delarna i havet kommer han att dömas för brott mot griftefriden, vilket enligt danska advokater ger mellan ett och två års fängelse. Döms Madsen också för sexbrott under särkilt försvårande omständigheter, vilket han riskerar eftersom Kim Wall anses ha varit helt försvarslös, och för mord kan straffet bli upp till livstid, eller förvaring, vilket är Danmarks hårdaste straff.

Psykologundersökningar har kommit fram till att Madsen har psykotiska drag och visar brist på empati, men han har inte bedömts ha en så pass allvarlig psykisk störning att fängelse bör uteslutas.

På onsdag förväntas den slutgiltiga domen komma i danska byret, vilket motsvarar den svenska tingsrätten.

pil
Mordet på Kim Wall – det har hänt

10 augusti 2017 vid 19-tiden

Kim Wall och Peter Madsen lämnar Köpenhamns hamn med Madsens ubåt.

11 augusti 2017 klockan 01.43 

Kim Wall har inte kommit hem och hennes pojkvän ringer polisen.

11 augusti 2017 vid 11-tiden

Peter Madsens ubåt skymtas men sjunker kort därefter. Han själv räddas men Kim Wall är försvunnen. Samma kväll meddelar polisen att Peter Madsen misstänks för mord alternativt dråp. Dagen efter häktas han misstänkt för ”vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter”.

21 augusti 2017

Det kommer fram uppgifter om att Peter Madsen sagt att han ”begravt Kim Wall till havs” i förhör. Samma dag hittas de första av hennes kroppsdelar i vattnet.

6 oktober 2018

Fler kroppsdelar från Kim Wall hittas.

16 januari 2018 

Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall. Enligt åtalet ska mordet ha följts av planering och förberedelse.

8 mars 2018

Rättegången mot Peter Madsen inleds i Köpenhamns tingsrätt.

25 april 2018

Domen mot Peter Madsen förväntas tillkännages i den danska motsvarigheten till tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro