ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ibiza är till för alla

Tidningen Res · 9 Jun 2013
Uppdaterad 10 Jun 2013

Ibiza är motpolernas ö. Här samsas barfotahippies som kommer för ekologiska tomater och yoga med pillerknaprande festdårar. Alla får plats. Tidningen RES Linda Karlsson ger sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibiza är coolt, Ibiza är trendigt, Ibiza är fullt av konstnärer och musiker med massor av pengar och gnistrande, eldiga ögon.

Folk från hela världen, inte sällan sådana som rest i flera decennier, slår sig ner här och ger denna lilla ö mitt i Medelhavet sin unika, kosmopolitiska känsla.

Stränderna har en karibisk feeling med kristallklart, turkost vatten och nattklubbarna, där de absolut största DJ-namnen i världen pumpar ut den senaste dansmusiken, befinner sig oftast under bar stjärnhimmel.

Bofasta på ön vill oftast inte förknippas med odrägliga fester i San Antonio, där Topshop-mode och billiga ecstasytabletter blandas med spyor och svettdoft på några av världens största klubbar, som Pacha och Amnesia.

De håller sig helst till sina restaurerade traditionella fincas (stenhus omgivna av vinodlingar, citronträd och tallskog) där de odlar egna grönsaker, lever ut sina konstnärsdrömmar och föder barfotabarn som växer upp sexspråkiga. Parallellt med dessa hippies, som upptäckte ön på 1960-talet, lever Ibizencos. De är stolta ö-bor som talar en variant av Katalanska och lever ett traditionellt lantbrukarliv precis på samma vis som många generationer innan dem har gjort. De säljer inte gärna sina familjeägda fincas utan har hittat nya inkomstkällor efter att invasionen från främst Nord- och Västeuropa började. Många hyr ut sina hus, som ligger inbäddade i fantasilandskapet som påminner om Bröderna Lejonhärtas Nangijala, till tillfälliga besökare.

Ibizas naturliga skönhet har alltid varit ett av dess dragplåster, men det finns även en annan dragningskraft: Es Vedra, en stor klippformation som sticker upp ur havet vid sydkusten och anses vara världens tredje mest magnetiska område. Es Vedra, som är magnetisk på grund av sin höga koncentration av metaller i berget, stör kompasser och är forum för en stark mytbildning. Är det toppen av den sjunkna staden Atlantis? Är det en landningsplats för intergalaktiska besökare? Fråga alla hippies som campar i närheten vad de tror. De som går på ayahuasca-ceremonier, de som helas av shamaner, mediterar, har fullmånefester och lever ett fritt liv i harmoni med naturen.

Långt ifrån den gröna värld som Ibizas hippies lever i finns ett hav av rikedom. Där finns lyxyachter och fester för miljoner euro där nakna fotomodeller bär runt brickor med kokain av finaste kvalitet. Modedesigners som minglar med världsstjärnor.

Och det är just dessa otroliga kontraster ger Ibiza dess unika känsla. Mitt emellan kontrasterna finns simpla nöjen som att bara andas in den friska Medelhavsluften som luktar av tallträd och salt, att äta en middag på en av de traditionella restaurangerna som serverar det bästa av Medelhavets cuisine, eller att bara chilla på en klippig playa med en kall Estrella på burk medan man ser på solnedgången.

Öns kontraster och dess känsla för njutning tilltalar en bred publik. Oavsett om du kommer för vilda nätter eller tyst och stilla lantliv hittar du det här. Denna lilla ö har något för alla.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro