ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ica backar om slöjförbud

Lars Carlsson · 3 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Så här ser en godkänd slöja ut, enligt DO och Ica.

Så här ser en godkänd slöja ut, enligt DO och Ica.


klar

Artikellänk är kopierad

TILLÅTS. Efter en uppgörelse med DO har en Ica-butik i Göteborg tvingats ta fram en klädpolicy där slöja blir tillåten bland personalen.Men trots DO:s uppvaktning vägrar Icakoncernen att införa det i alla sina butiker.– Vi har ingen central klädpolicy. Varje Ica-butik är som ett eget företag, säger Staffan Ekengren, pressekreterare på Ica i Sverige.En muslimsk kvinna sökte i höstas ett jobb på Ica Kvantum i Göteborg. Men vid anställningsintervjun fick hon veta att hennes slöja, som hon bär av religiösa skäl, inte var välkommen.– Jag blev chockad och anmälde det till DO, säger kvinnan som vill vara anonym.DO tog kontakt med Ica Kvantum. Efter förhandlingar har man nu nått en uppgörelse. Butiken ska betala kvinnan 80 000 kronor i skadestånd. Dessutom införs en klädpolicy där en speciellt designad slöja är tillåten.

Jenny Giza är chef i Ica-butiken i Göteborg:– Det var ett misstag från vår sida från början. Vi beklagar att kvinnan känt sig kränkt.

Har ni gjort det här för att vinna publicitet?– Absolut inte. Det här är inget vi vill vara med om.Den nya klädpolicyn i Göteborg välkomnas från Ica-koncernens huvudkontor i Stockholm. Men någon allmän policy lär det inte bli av det DO-anmälda fallet.– Nej, men det är bra att man rättar till det. Samtidigt finns det redan idag inget hinder att bära slöja bland personalen, säger Staffan Ekengren, pressekreterare på Ica i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro