ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ica-butik skrev lapp om våldsamma blattar” – utreds för diskriminering

Johan Wikén · 30 Nov 2015
Uppdaterad 30 Nov 2015
Ica-handlaren har bett om ursäkt för formuleringen på lappen.

Ica-handlaren har bett om ursäkt för formuleringen på lappen. Foto: TT


Efter ett bråk hängde personalen på Ica-butiken upp en lapp: Stängt på grund av våld mot personalen av blattar”, stod det. Nu utreds händelsen av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt anmälan ska mannen i 25-årsåldern ha nekats köpa cigaretter i Ica-butiken i nordvästra Skåne i början av juli i år, som Metro har skrivit om tidigare. Ett bråk uppstod då mellan en anställd och mannen. Efter händelsen polisanmälde de varandra för misshandel.

►LÄS MER: Bartendern Najib, 21, fick kvitton med hakkors: "Känns som ett hot"

Butiken valde att hålla stängt efter bråket och hängde i samband med det upp en lapp i fönstret: ”Stängt på grund av våld mot personalen av blattar”, stod det. De som hade frågor hänvisades till polisen. Lappen polisanmäldes och en anmälan gällande hets mot folkgrupp upprättades.

I november anmäldes händelsen dessutom till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Detta eftersom mannen i 25-årsåldern, som har romskt ursprung, uppfattat det som att han inte fick handla cigaretter på grund av sin etniska tillhörighet. Han känner sig ”djupt kränkt och diskriminerad”, enligt anmälan.

DO har nu beslutat att utreda den misstänkta diskrimineringen. Butiken ska senast den 4 december svara på varför de satte upp lappen, vad som inträffade och vad de har för inställning till anmälan gällande diskriminering.

LÄS MER: Rasistattacken mot Victor, 20: ”Det var som fan, du kunde svenska”

Ica-handlaren har tidigare kommenterat det inträffade i ett mejl till Aftonbladet:

"Direkt efter stängde vi butiken och satte upp en lapp som skrevs i vredesmod och som bara satt uppe en kort stund. Vi som jobbar på (butiken) har inga tankar och värderingar som drar folk över en kam, och har många vänner och kunder av utländsk härkomst, och vi ångrar därför att vi skrev på det sättet. Vi ber om ursäkt till dom som tagit illa vid sig."

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro