ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ica-handlaren Martin släppte in tiggaren Mario i värmen – nu följer fler butiker hans exempel

Emma Björkman · 11 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014
Ica-handlaren Martin Kumlin och Mario från Bulgarien. 

Ica-handlaren Martin Kumlin och Mario från Bulgarien.  Foto: Martin Kumlin


klar

Artikellänk är kopierad

När vinterkylan slog till tog handlaren Martin Kumlin beslutet att låta tiggaren Mario sitta inne i värmen på hans butik Ica Nära Insjön. I ett Facebookinlägg förklarar han varför och responsen har varit övervägande positiv. ​ – Det handlar om medmänsklighet, säger Martin Kumlin . 

I ungefär en månads tid har Mario från Bulgarien stått utanför Ica Nära Insjön i Leksands kommun och samlat in pengar. När kylan kröp på började butiksägaren Martin Kumlin överväga att låta Mario komma in i värmen. – Och när jag väl börjat fundera fanns det inget val, säger han. Sedan förra veckan har Mario beretts plats i matbutikens uppvärmda foajé . – Vi i personalen tar hand om honom och ger honom kaffe och någon macka , säger Martin Kumlin och berättar att även butikens kunder skänker mat och pengar till Mario . – När man väl börjar prata med en främling blir han snabbt en person man bryr sig om. För oss är han ingen tiggare, han är en medmänniska. ► Fyrbarnsfamiljen trängs på åtta kvadrat – så är livet som tiggare i Sverige Häromdagen gav Mario en lapp till Martin Kumlin där han skrev hur tacksam han var över att få sitta inomhus de dagar det är kallt ute.Till Dala-demokraten, som först uppmärksammade Martin Kumlins initiativ, säger Mario att han hoppas kunna åka hem till Bulgarien till jul: –Hem, jul – I hope , säger han på bruten engelska och svenska. För att förklara varför Mario får möjlighet att sitta inomhus om han vill skrev Martin Kumlin ett inlägg på Facebook som har fått stor spridning. Det har fått tusentals gilla-markeringar, delats över 200 gånger och fått nära 150 kommentarer som nästan enbart är positiva. – Endast tre av dem är negativa och det är väldigt ovanligt år 2014 på nätet, säger Martin Kumlin .

Fyrabarnsfamiljen riskerar att bli hemlös mitt i vintern

”Detta är ett totalt opolitiskt ställningstagande om tiggeriets vara eller inte vara, det är bara en enkel lösning på ett problem. En människa fryser och jag har en kvadratmeter över så att säga. Det andra alternativet hade varit att inte erbjuda något alls, och Mario hade fått stå ute i kylan”, skriver han i sitt Facebookinlägg . ► Kommunchef: Inte bra för tiggare att få värma sig Nu har Martin Kumlins initiativ fått spridning till fler butiker. En handlare i Västergötland har hört av sig till honom och sagt att de ska kopiera hans agerande. – Jag skrev inlägget för att informera våra kunder men nu har det spridit sig till hela Sverige, säger Martin Kumlin . 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro