ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ica pressar handlare sluta sälja jätteräkor

Johanna G Jimenez · 18 Jun 2012
Uppdaterad 18 Jun 2012
På Ica Malmborgs Caroli i Malmö har man redan för två år sedan bojkottat den kritiserade jätteräkan ur frysdisken.  – I grunden är det konsumenten som ska  välja men när det är uppenbar fara för miljön behöver butikerna ta ställning,  säger Per Tengberg, butikschef. 

På Ica Malmborgs Caroli i Malmö har man redan för två år sedan bojkottat den kritiserade jätteräkan ur frysdisken.  – I grunden är det konsumenten som ska  välja men när det är uppenbar fara för miljön behöver butikerna ta ställning,  säger Per Tengberg, butikschef.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Livsmedelsjätten ICA uppmanar alla sina handlare ute i landet att sluta sälja den miljövidriga jätteräkan. Detta efter att Natur-skyddsföreningen kritiserat ICA för att inte ta tillräckligt stark ställning i frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Livsmedelskedjan Coop har gjort det – och nu även ICA. Slopa jätteräkan, är ICA:s vädjan till landets ICA-handlare.

– Det är efter att frågan kommit i fokus som vi nu vädjar till alla våra butiker att ta ställning. Att enskilda handlare fortfarande säljer jätteräkan handlar ofta om brist på kunskap. Vi har upplevt att många är tacksamma när de nu får mer kunskap i frågan, säger Claes-Göran Sylvén, vd i ICA-handlarnas Förbund. 

Redan 2009 plockade livsmedelsjätten bort jätteräkan ur det egna sortimentet, efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen. Men många handlare har fortsatt att ta in den från annat håll. 

Nu sätter förbundet ytterligare press på handlarna att slopa jätteräkan, känd för att ödelägga miljön på de platser där den odlas.

– Butikerna bestämmer själva över sitt sortiment. Men vi vill ge säljarna mer kunskap om de alternativ som finns, och att fler vågar ta ställning i frågan, säger Sylvén.    

Per Tengberg, butikschef för Ica Malmborgs på Caroli i Malmö tog redan för två år sedan bort jätteräkan ur frysdiskarna. 

Istället kan kunderna välja att köpa miljömärkta räkor från ishavet. 

– Jag tycker att det är konstigt att uppmaningen ska behövas, man tror att folk känner till hur mycket miljöskada den här produkten ställer till med,  säger Per Tengberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro