ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ICAs köttfärs smittad av Salmonella

Stockholm Tomas Lundin · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ica har återkallat 2,5 ton köttfärs från 49 butiker efter salmonellalarm. Färsen i fråga är från irland och säljs i 1,6- kilosförpackningar under ICAs eget märke. Köttfärsen har spritts i hela landet, men en spärr i kassan har införts så att den inte ska kunna säljas. – Salmonellabakterier förekommer i magen hos alla idisslare och det troliga är att maginnehållet läckt ut under slakt, men det vet vi först om ett par dagar då analyssvaren kommer. Att vi hittat smittan är ett resultat av noggrann kontroll och inte av dåliga rutiner i hanteringen, säger Nikas Warén, kvalitetschef på Ica. Köttfärsen började köras ut till butikerna under måndagmorgonen och är märkt med bäst föredatum 17 november. Det smittade partiet består av kött från ett hundratal djur och ett tiotal gårdar på Irland, men Niklas Warsén tror att man kommer kunna spåra det ner till en enskild gård. ICA uppmanar nu alla som köpt förpackningarna att lämna tillbaka dem till butiken och få kompensation. Det är ovanligt att smittad köttfärs kommer igenom alla stickprover som görs på vägen från slakteri till butik, men det händer. Färsen som nu sålts på ICA har testats med stickprover fyra gånger och funnits vid det sista provet. – Det kan vara så att smittan har funnits i vissa delar av partiet, som inte blivit testade. Egentligen är det inte så farligt, eftersom salmonellabakterier dör vid 73 grader och köttfärs brukar tillagas ganska väl, men jag kan förså att det inte känns så trevligt att äta den, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Grönsaker, och inte kött, är den vanligaste smittokällan för salmonella i Sverige. Marika Hjertqvist nämner särskilt den rumsvarma groddburken därhemma som en perfekt miljö för bakterien att frodas.

Tomas Lundin [email protected] Fakta/ Salmonella

•Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

•Varje år smittas 4000 personer i Sverige, ungefär 85 procent har smittats i utlandet.

•Mindre än en procent av djuren i Sverige bär på salmonella, det är en mycket låg siffra internationellt.

• Förr var smittan vanligare i Sverige. År 1953 ledde en smitta som spridits från ett slakteri till att 9 000 människor blev sjuka och 90 dog.

• Under senare tid har utbrott kommit från oväntade källor som ölkorv, avocado och vitpeppar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro