ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Icas lockrop: Låna pengar – få en Ipod

Anders Göransson · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En Ipod Shuffle. 

En Ipod Shuffle.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

”Låna minst 50 000 – få en iPod shuffle på köpet”. Ica bankens reklamkampanj möts av kritik från Konsumentverket och Kronofogden.

– Allt fler ungdomar skuldsätts. Självklart ska de inte låna om de inte är i skriande pengabehov. Ica är ett talande exempel på att verkligen uppmana ungdomar till lån, säger Jan Åkerlund på Kronofogden som inte heller förstår Icas koppling till iPhone.

Icabankens marknadsföring kan enligt Konsumentverket även bryta mot förarbeten i konsumentkreditlagen. – Frågan är om detta strider mot ”återhållsam” och ”måttfull” reklam. Vi kan komma att titta närmare på Ica banken nu, säger Gunnar Wikström, jurist på Konsumentverket.

Jan Åkerlund uppmanar:– Låna inte – det kommer surt efter. Spara ihop pengar istället.

Banken: Ungdomar får inga lån

FÖRNEKAR. Icabanken hävdar att den kritiserade ”iPod-kampanjen” inte alls riktar sig mot ungdomar.– Vi vänder oss till vår målgrupp, som är personer mellan 28 och 45 år. För att få lån ska du ha fast inkomst och vara minst 22 år gammal. Och vi gör en vanlig kreditprövning, säger marknadschefen Bo Lagergren.

Men en iPod Shuffle ­– det är väl en typisk ungdomspryl?– Det har aldrig varit vår avsikt. iPod används lite överallt, för att lyssna på talböcker eller på musik – så vitt jag vet gör man det upp i 75-årsåldern.

Ser ni ingen risk att unga människor lockas att ta onödigt stora lån?– Nej, ungdomar får inga lån eftersom man måste vara över 22 år. Har vi varit otydliga där så ska vi se över det.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro