ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Icke-medlemmar fick sparken först

Jonas da Silva Larsson · 17 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Bjersér och Aniette Scott stämmer arbetsgivaren.
Camilla Bjersér och Aniette Scott stämmer arbetsgivaren.

ÖKAR IGEN. I dag hålls en förberedande förhandling i Göteborgs tingsrätt i ett mål som kan få stor påverkan i hur arbetsrättsliga regler ska tolkas. – Det här målet kan påverka hundratusentals människor, säger chefsjurist Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa.

Målet rör fem kvinnor som blev uppsagda på grund av arbetsbrist. Om turordningsreglerna i LAS hade följts hade fyra av de fem kvinnorna fått stanna kvar. Men eftersom företaget och HTF kom överens om att inte följa Las blev resultatet att kvinnorna, som inte var medlemmar i facket, fick sparken först. En del i uppgörelsen var att arbetsgivaren ställde upp med en pott på 50 månadslöner – men den gick nästan uteslutande till HTF-medlemmar. –  Det finns ingen skyldighet att betala något egentligen. Vi för en förhandling med arbetsgivaren om avgångsvederlag för våra medlemmar. Har man ingen som företräder en så kommen den frågan inte upp, säger Tommy Mases, förhandlingschef HTF.

Kollektivavtalet innebar att arbetsgivaren enbart förhandlade med facket, inte med personal som inte var ansluten till facket. Varken fack eller arbetsgivaren anser att de gjort något fel. Nu stämmer kvinnorna företaget för diskriminerande behandling och kräver  ersättning. –  Vi vill få vår röst hörd. Facket och företag gjorde upp men ingen lyssnade på oss, säger Aniette Scott och Camilla Bjersér, två av de drabbade kvinnorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas da Silva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro