ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Id-kontrollerna hävs tillfälligt – mitt under semestern

Ida Gustafsson · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016
Tågresenärer som åker från Danmark måste stiga av tåget och visa sitt id på Kastrup flygplats för att få åka vidare. När tåget når Hyllie station, den första i Sverige, kliver polis ombord och gör en gränskontroll.

Tågresenärer som åker från Danmark måste stiga av tåget och visa sitt id på Kastrup flygplats för att få åka vidare. När tåget når Hyllie station, den första i Sverige, kliver polis ombord och gör en gränskontroll. Foto: TT


När id-kontroller infördes i Sverige minskade antalet flyktingar som kom in i landet. I sommar hävs kontrollerna i minst två veckor och myndigheterna förbereder sig för att kunna ta emot tiotusentals flyktingar, skriver Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

När regeringen införde de tillfälliga gräns- och id-kontrollerna minskade antalet flyktingar som kom in i Sverige.  Bestämmelsen om id-kontrollerna regleras i en förordning som har en tidsbegränsning och den 4 juli hävs kontrollerna. Därefter följer en karenstid på två veckor. 

Om regeringen vill återinföra id-kontroller kan de i så fall börja gälla den 18 juli. 

Det finns ingen prognos på hur många flyktingar som skulle kunna tänkas att komma under de två veckorna i juli.  Myndigheterna förbereder sig därför för att återigen kunna ta emot tiotusentals flyktingar som söker sig till Sverige, skriver Aftonbladet.  Migrationsverket är sammankallande och berörda myndigheter är bland annat polisen, försvaret och Region Skåne. 

Gränspolisen, som sköter gränskontrollerna, har börjat planera för sommaren redan nu. Men de varnar för personalbrist –  gränskontrollerna hävs mitt under semestern när många poliser är lediga. 

–  Det gör att om det skulle bli en kraftig inströmning av människor igen i sommar kommer vi att bli tvungna att ta ut personal i övertid och vidta andra åtgärder för att upprätthålla säkra gränskontroller, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen, NOA till Aftonbladet. 

LÄS MER
Det här innebär gränskontrollerna

Hur många flyktingar som kommer beror på den politiska utvecklingen i övrigas Europa, som Tyskland, Turkiet, Grekland och Makedonien. Och om Danmark ändrar i sina gränskontroller mot Tyskland kommer det få stora effekter för Sverige, skriver tidningen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro