ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ida, 27, vill hjälpa andra att berätta om våldtäkt

erik paulsson Rönnbäck · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är jätteviktigt att prata om det. Att lägga locket på är som att säga att det inte har hänt, då lägger man skulden på den som har blivit utsatt, säger Ida,  27, i Stockholm, som vill att fler ska våga prata om sexuella övergrepp.
– Det är jätteviktigt att prata om det. Att lägga locket på är som att säga att det inte har hänt, då lägger man skulden på den som har blivit utsatt, säger Ida,  27, i Stockholm, som vill att fler ska våga prata om sexuella övergrepp.Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Mannen som våldtog Ida, 27, stal ett år ur hennes liv. Nu berättar hon om över­greppet och kampen för upprättelse för att hjälpa dem som tvekar inför att vända sig till polisen.

En tidig söndagsmorgon för drygt ett år sedan vaknade Ida, 27, av att hon våldtogs av en manlig bekant som hade tjatat sig till att få komma hem till hennes lägenhet efter en sen utekväll. De första sömndruckna sekunderna var svåra att greppa, men när hon förstod vad som hände blev hon rasande och kastade ut honom. Dagen efter vaknade hon med ett krossat inre. 

– Jag såg ingen mening med att ta tag i dagen eller att gå upp ur sängen. Det var då min livsgnista försvann, säger Ida, som inte vill framträda med sitt efternamn i tidningen.

Under den första tiden efter­åt förnekade hon vad som hade hänt. Men till slut övertalades hon att ta kontakt med en akutmottagning för våldtagna kvinnor. Polisen tog upp hennes anmälan – och ett år senare satt de mitt emot varandra i tingsrätten.

– Jag kunde inte sova en natt utan sömntabletter. Jag grät före, under och efter rättegången. Det var en surrealistisk känsla att sitta där i en stor sal, mitt emot mannen som har förstört mitt liv under det senaste året, och prata om det mest intima. Jag var så nervös när han kom gående nedför trapporna, jag frös nästan till is.

Mannen dömdes till två års fängelse. Men Ida förklarar att hon hela tiden kämpade för att bli trodd och att längden på fängelsestraffet aldrig har varit det viktigaste.

– Det är viktigt att lyfta fram att det kan hända vem som helst, och att det blir bättre med tiden. Jag hittade föreningen Tillsammans som jobbar mot sexuellt våld och där människor som utsatts delar sina berättelser. De inspirerade mig att vilja visa vem jag är för att min historia kanske ska kunna hjälpa någon annan. Kan jag hjälpa en enda person som är rädd, och kan en kvinna som aldrig fick någon rättegång få lite upprättelse ­genom mig, då är jag nöjd. ​

Sexualbrotten ökade under 2013

Fler invånare – en ökning från 0,8 till 1,3 procent – utsattes för ett sexualbrott under 2013 jämfört med året innan, visar Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning. Uppskattningsvis handlar det om 98 000 människor i  åldrarna 16–79. Undersökningen pekar på att omkring hälften av sexual­brotten kan klassas som antingen ett våldtäktsförsök eller fullbordad våldtäkt.

Kvinnorna dominerar gruppen – 2,4 procent av kvinnorna och endast 0,2 procent av männen svarade att de har utsatts. 

Och nästan hälften av dem – 43 procent – drabbades vid minst två tillfällen under året.

– Sannolikt handlar det om att personer utsätts av någon de har en relation med, av en partner eller en före detta partner, och det är ofta en upprepad utsatthet, säger Åsa Irlander Strid, utredare på Brottsföre­byggande rådet.

klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro