ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Idédrivet för de redan intresserade

Jonas Cramby · 7 Nov 2014
Uppdaterad 7 Nov 2014

Foto: Jasmine Storch


klar

Artikellänk är kopierad

Fotografiska, Stadsgården 22 3 av 5

Kändiskocken Paul Svensson och kompani blåser nytt liv i det lite småtråkiga fiket längst upp i Fotografiska genom att öppna snygg, modern restaurang och resultatet påminner faktiskt en smula om en annan nyöppnad museiikrog: Spritmuseum. Båda ställena ägnar sig nämligen åt relativ billig och enkel men samtidigt idédriven och inte särskilt insmickrande matlagning för de redan intresserade – lite som den kulinariska motsvarigheten till krautrock, modern dans eller poetry slam. Menyn består av en mängd kalla, varma och söta så kallade “växträtter” som naturligtvis varieras efter säsong och där djurrumpa mest används som krydda. Man kan välja tre, fyra eller fem rätter för lika många hundringar och menyn är naturligtvis fylld med ord som granost, kamkjell och älgörtsdricka.

Om man tycker att denna inställning till att käka middag är ambitiös eller bara pretentiös antar jag är en smakfråga, själv står jag och vacklar mellan de båda omdömena. Ta till exempel förrätten “Svenska delikatesser”, där en mängd pyttesmå svenska tilltugg är utplacerade som färgklickar på en konstnärs målarpalett och som man sedan ska stoppa i sig med ett par jättelånga klädnypor. En jättefånig rätt, så klart, även om finkrogsfnisset snart fastnar i halsen när en perfekt bit stekt gös bärs in, utan några andra tillbehör än ett skimrande sjok av ånga. Tillsammans med den fantastiska utsikten över Stockholms inlopp får vi en vacker stund ihop, jag och gösen.

Resten av middagen går i ungefär samma mönster. Vi käkar en väldig enkel, väldigt morotig, morotsrätt som gör tydligt att man faktiskt hylla råvaran FÖR mycket. Visst, dordognemoroten är god, men sätter man något på piedestal, vad det än är, så blir det också snabbt en smula tråkigt. Efterätterna är av den typ som folk som inte gillar efterrätter säger sig gilla (= inte tillräckligt smaskiga) medan den gula löken med jordärtskocka och hösttryffel är en smått fantastisk rätt som gör tydligt vilket bra ställe det här skulle kunna bli om man bara taggade ner en smula.

Undvik Att beställa dessert om du inte är beredd på att käka grejer som grillad endive och älgörtsdricka.

Missa inte Den gula löken med jordärtskocka och hösttryffel.

Priser Tre rätter: 300 kronor. Fyra rätter: 400 kronor. Fem rätter: 500 kronor.

Öppet Måndag - söndag: 17.00 – 23.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro