ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Identiteten kapad – nu ringer 40 säljare varje dag

Moa Kärnstrand · 8 Okt 2012
Uppdaterad 8 Okt 2012

Hans identitet blev kapad i en tävling – fick 30 till 40 samtal per dag från telefonförsäljare. I dag finns inget sätt att skydda sig, Nixregistret spärrar inte mobil-nummer.

klar

Artikellänk är kopierad

Helt plötsligt i somras började det ringa telefonförsäljare till Mats-Ola Ekberg i Bromma. 

– De sa att jag anmält mitt intresse och så rabblade de en mängd produkter, som jag inte visste ett dugg om, säger Mats-Ola. 

Försäljarna refererade till att han varit inne på en sajt och medgett att han ville ha samtal. Mats-Ola lyckades då hitta företaget som stått för den tävling där hans namn och nummer registrerats. Han ringde upp dem och fick då reda på att den som registrerat honom använt hans uppgifter, men en fejkad e-postadress.

– Jag sa att det inte var jag som anmält mig. Men de sa att det redan var för sent, de hade skickat mina uppgifter vidare och att jag fick vädja till varje telefonförsäljare att sluta ringa. 

– Sedan brakade det lös. Det kunde vara 30–40 samtal per dag.

Metro kunde i fredags berätta om de företag vilkas affärsidé är att anordna tävlingar på internet – endast för att få folk att godkänna att företag ska få ringa dem på mobilen för marknadsföring, något som i dag inte är tillåtet utan medgivande.

För Mats-Ola innebär det att han får stå ut med telefonförsäljarna, eftersom man i dag inte kan registrera en mobiltelefon hos Nix, registret genom vilket man hindrar telefonförsäljare att ta kontakt på fasta telefoner.      

Fritt fram att ringa till mobiltelefoner

Enligt Nix-registret, som ägs av ett antal branschorganisationer, vill man inte registrera mobiltelefoner. 

 – Vi har ju etiska regler i dag som säger att man inte ska ringa så kallade kalla samtal till mobiltelefoner, säger Axel Tandberg, jurist på Swedma och kontaktperson för Nix. 

Kapade identiteter i internettävlingar säger Tandberg är mycket olyckligt.

– Då får ju företaget se till att det stoppas. Det ska ju i alla fall inte säljas vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro