ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Identitetsfabriker omsätter miljoner: Myndigheter mäktar inte med

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 10 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
Magnus Ranstorp ser allvarligt på utveckligen. "Vi måste ha kapacitet att kunna säkerställa identiteten på en person som inte är Schengen-medborgare", säger han.

Magnus Ranstorp ser allvarligt på utveckligen. "Vi måste ha kapacitet att kunna säkerställa identiteten på en person som inte är Schengen-medborgare", säger han. Foto: Polisen/Björn Lindahl/Aftonbladet/TT


Identitetsfabriker med fabricerade pass och id-handlingar omsätter mångmiljonbelopp. Volymen är så pass utbredd att svenska myndigheter inte mäktar med, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

klar

Artikellänk är kopierad

Att personer i Sverige använder sig av falska identiteter är vanligt förekommande och ett stort säkerhetsproblem som blivit mer utbrett med tiden. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– De här personerna har full koll på hur de ska utnyttja det svenska systemet. Det är ett allvarligt systemfel som vuxit fram under en tid. Framförallt kommer personerna in från baltiska stater. När de väl är i Sverige använder de sig av identitetsfabriker som finns på nätet, men framförallt på fysiska adresser, och som sätter det här i system, säger han.

Han berättar att det inte bara handlar om enstaka personer som försöker hitta luckor i lagen, utan att det är extremt organiserad brottslighet som utmanar allt från svensk gränspolis till Ekobrottsmyndigheten.

– Vi talar om ett väldigt allvarligt säkerhetsproblem som omsätter hundratals miljoner kronor. Det handlar om ekonomisk brottslighet där personerna utnyttjar luckor i allt från välfärdssystemen till svagheter i koordineringen mellan myndigheter.

Hur fungerar det?

För att få access till det svenska samhällets funktioner behöver myndigheter säkerställa identiteten på människor.

– Allt utgår från en identitet. Enkelt förklarat så hittar du på vem du vill vara, du får ett så kallat samordningsnummer som är ungefär som ett personnummer, sedan etablerar du företag och målvakter, öppnar bankkonton och den ekonomiska brottsligheten växer, säger Magnus Ranstorp.

Han berättar att personer exempelvis använder sig av flera identiteter och söker asyl i olika länder samtidigt. Om de nekas asyl i ett land kan de då genom de falska identitetshandlingarna i stället komma in i ett annat land på en annan identitet.

Enligt polisen hade den 30-årige mannen som nu står åtalad för bland annat förberedelse till terrorbrott, flera olika pass och id-handlingar från olika länder, som han använt för olika syften. Foto: Polisen.
Enligt polisen hade den 30-årige mannen som nu står åtalad för bland annat förberedelse till terrorbrott, flera olika pass och id-handlingar från olika länder, som han använt för olika syften. Foto: Polisen.

I en tidigare granskning i Metro har det framkommit att en 30-årig uzbekisk man, som nu står åtalad misstänkt för att ha förberett ett terrorattentat, också använt sig av en handfull olika identiteter i Sverige. Det möjliggjorde honom att arbeta, resa och skicka pengar.

”Det finns folk som kan låna ut sin identitet och kontonummer. Man får betala 2000 kr varje månad för detta”, har mannen sagt i förhör.

Han har även berättat om en organisation kallad ”Svenska Palmen” som bedriver sådan verksamhet.

Om just Svenska Palmen är ett exempel på en identitetsfabrik, som Ranstorp kallar dem, är i dagsläget oklart. På sin sajt beskriver de sig som en mötesplats för ryssar i Sverige, som en förening och ”virtuell klubb” i syfte att ”förena och utveckla två världsbegrepp” – det ryska och det svenska.

Skatteverket har inga uppgifter alls om verksamheten och organisationsnumret avregistrerades redan 2007. Om det pågår någon utredning mot organisationen kan Skatteverket inte bekräfta.

Myndigheter mäktar inte med

Enligt Magnus Ranstorp är problemet med falska identiteter så pass utbrett i Sverige att myndigheterna inte mäktar med.

quotation startSverige är ett ekobrottsparadis – terrorforskaren Magnus Ranstorpquotation end

– Volymen är så pass stor och resurserna för myndigheter att åtgärda detta är så pass få och komplexa, vilket gör att myndigheterna jobbar i konstant motvind, med stormstyrka.

– Sverige är ett ekobrottsparadis, säger han.

Hur ska man komma till bukt med den här problematiken, anser du?

– Man tar sällan ett helhetsgrepp om det här och det är en hel kedja av åtgärder som måste ske. Polis och gränspolis behöver mer resurser. De har själva larmat att de inte har tillräcklig kapacitet att undersöka id-handlingar. Vi måste ha kapacitet att kunna säkerställa identiteten på en person som inte är Schengenmedborgare.

Men andra myndigheter måste ta krafttag och gå på nyckelpersonerna som står bakom brottsligheten ordentligt, men ett problem är att det är extremt resurskrävande, förklarar Ranstorp.

– Ett annat problem är också att det inte blir några kraftfulla straff, så man blir ju inte av med problemen heller ur rättssäkerhetssynpunkt. Det är ingen avskräckning för dem att det bara blir några år i fängelset.

Metro har sökt Svenska Palmen.

LÄS MER
Lagen som bakbinder tullen: "Det drabbar alla"
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro