ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Idioter” och ”grisar” splittrar domstolar

Metro · 29 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Polismannen Mikael Kandelin berättar att han blir utsatt för kränkningar varje månad.

Polismannen Mikael Kandelin berättar att han blir utsatt för kränkningar varje månad. Foto: Marta El-Masri


klar

Artikellänk är kopierad

Är det tillåtet att kalla någon för ”svartskalle”, ”blatte” eller ”horunge”?Det vet inte ens rätts­­väsendet, visar Metros granskning. Helsingborgs tingsrätt dömde en 63-åring till dagsböter sedan han sagt ”jävla blatte” till en man. Bara en dryg vecka tidigare hade Göteborgs tingsrätt friat en spårvagnschaufför som sagt ”jävla negerfitta” till en kvinnlig passagerare. Metros granskning av förolämpningsmål visar att landets domstolar är oeniga om vad som är tillåtet att säga. I Stockholm är det straffbart att kalla poliser för ”grisar”, det fick en 15-årig pojke erfara då han fälldes i början av månaden. I Halmstad är det däremot tillåtet – där friades en man sedan han sagt samma ord till polisen. Enligt Högsta domstolen hade mannen ”uttalat orden mera för att ge uttryck för egen ilska än i syfte att skymfa”. Även en och samma domstol kan bedöma ett skälls­ord på olika sätt vid olika tillfällen. Fem månader efter att Stockholms tingsrätt dömt en kvinna som sagt ”svartskalle” till en dörrvakt friade samma domstol en annan kvinna som använt samma ord till en annan vakt.Justitieombudsmannen, JO, är starkt kritisk till de godtyckliga domarna.  – Bedömningen måste vara enhetlig. Så här får det inte gå till, säger justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger.

Mikael: Jag kallades ”snuthora”

Skällsorden haglar över landets poliser. Men oftast är det bara att bita ihop, enligt polismannen Mikael Kandelin som även är huvudskyddsombud i Västmanland.– Själv blir jag utsatt varje månad. ”Jävla snutjävel” är uttryck som jag kan acceptera, men det finns gränser, säger Mikael Kandelin till Metro. När en 21-åring kallade honom för ”snuthora” på internetchattjänsten MSN – och dessutom beskrev hur han skulle våldta ”snuthorans” fru och dotter – fick Kandelin nog och anmälde.Tjugoettåringen dömdes av Västmanlands tingsrätt för förolämpning, men nu friar hovrätten mannen. Eftersom orden använts som kontaktnamn på chatten, och inte riktats direkt till polis­mannen, var det inget brott. – Jag blir förbannad, säger Kandelin. Hovrättens resonemang är anmärkningsvärt.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro