ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Idriz Zogaj: För mig är siffran tio Maradona

Moa Kärnstrand · 19 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Idriz Zogaj står för Sveriges bidrag i Minnes-VM som går av stapeln i Bahrain till helgen. 

Idriz Zogaj står för Sveriges bidrag i Minnes-VM som går av stapeln i Bahrain till helgen.  Foto: Henrik Brunnsgård


klar

Artikellänk är kopierad

Hur kul kan det vara att memorera fyratusen ettor och nollor?Jättekul, tycker Idriz Zogaj, som för tredje gången ska tävla för Sverige i VM i minne. Och det är klart att han tycker – när hans siffror blir kändisar i hans huvud.

Hur tävlar man i minne?– Allting bygger på att man ska komma ihåg ordningsföljder. En gren är till exempel att man får rader av tal, med 40 tal i varje rad och så får man en viss tid på sig att memorera talen. I grenen där man sitter och memorera längst tid får man 4 papper med tusen siffror på varje och så får man en timme på sig att titta på dem. Sedan får man två timmar att skriva ner dem igen.

Är det bara siffror?– Nej, det finns grenar där man ska komma ihåg kortlekar också. Jag har klarat att memorera fyra lekar på en timme. Sedan finns det ord och binära tal, alltså ettor och nollor. Och en gren där man ska koppla ansikten till namn, det är den svåraste.

Hur kan du komma ihåg allt det där?– Det handlar om att bygga upp en teknik. Jag använder ett system som kallas journey, samma som de gamla romarna använde. Siffror är abstrakta så jag använder bilder för varje siffra. För att få siffrorna i rätt ordning placerar jag bilderna på olika platser mentalt, till exempel i min lägenhet där jag vandrar runt i ett visst mönster. För mig är till exempel siffran 10 fotbollsspelaren Maradona och då kanske jag ställer honom vid skohyllan. Sedan står Stefan Edberg, för han är siffran 65, vid toadörren.

Okej så om jag är värdelös på att komma ihåg folks födelsedagar, kan jag lära mig genom att använda samma system?– Absolut. Skapa dig en bild för varje siffra från noll till tio, noll är kanske en boll, ett är ett ljus, två en svan och så vidare. Sedan gör du likadant för månaderna. Februari kanske är ett hjärta för då är det alla hjärtans dag. Säg att din mamma fyller år den andra februari, då tänker du dig henne sittandes i sin lägenhet kramandes en svan som håller ett hjärta. Sedan kan du göra på samma sätt med hennes telefonnummer om du vill.

Så det är såhär du övar inför VM?– Jag övar mycket på att memorera kortlekar och siffror om och om igen, hemma och på kafferasten på jobbet.

Flera europeiska länder reser med hela lag till VM, men du åker ensam från Sverige. Har vi andra verkligen så kasst minne?– Nej, det finns egentligen många i Sverige som håller på med det här, men det är för dåligt med information och folk är för fega. Men jag ska kämpa nu för att sprida sporten.

Kan du bli nästa segrare i Minnes-VM?

Testa om du har chans att bli Sveriges nästa representant i Minnes-VMTEST 1: Gör så här• Titta på orden nedan: i 3 minuter och försök att memorera dem.• Ta 6 minuter att skriva ned dem igen. Är det plural måste det vara plural, stavar du fel får du bara avdrag för det ordet, har du ett fel får du 10 poäng, två fel noll poäng.• Idriz klarar 20 ord på 1 minut.

hästgåhjälmlandadatorersovahusgrönmammorgrötjäktadöverhöstlövhuvudvärkmolnlandastövlarinutikaffespara

TEST 2: Gör så här• Titta på siffrorna i 2,5 minuter och försök att memorera dem.• Ta 5 minuter att skriva ned dem igen.• Idriz klarar 40 siffror på 1 minut.

4 0 5 4 3 2 3 45 9 1 2 3 1 2 00 6 9 0 3 2 8 75 3 6 8 9 6 4 70 0 7 6 3 6 5 2

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro