ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Idrotten är bästa verktyget för integration – satsa mer på oss

metro · 11 Okt 2016
Uppdaterad 16 Okt 2016
Idrott är ett sätt att bryta isolering och skapa gemenskap. Kampsport handlar exempelvis mycket om respekt och tillit till varandra och det är ett roligt sätt att umgås på, skriver Reza Madadi till vänster i bild.

Idrott är ett sätt att bryta isolering och skapa gemenskap. Kampsport handlar exempelvis mycket om respekt och tillit till varandra och det är ett roligt sätt att umgås på, skriver Reza Madadi till vänster i bild. Foto:  Mauri R. Chifflet


Genom brottningen fick jag äldre förebilder, jag fick ledare som styrde upp mig och jag fick nya kompisar från andra delar av stan. Och mål. Jag fattade det inte då – men jag fattar det nu. Idrotten är integrationens bästa verktyg, skriver Reza Madadi.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige blir mer och mer mångkulturellt. Det är fakta. Jag gillar det, men jag fattar om inte alla gör det. Det är inte lätt när så många olika bakgrunder, språk och religioner ska samsas på samma ställe. Det är oroligt runt om i landet och många känner stort utanförskap. Jag fattar det. Kidsen är arga. Frustrerade. De känner sig utanför samhället och saknar drömmar och mål. Många har gett upp.

För mig var det likadant. När jag var ung kände jag att jag inte passade in. Det blev vi mot ”svennarna”. Och det var ”svennarna” mot oss. Det var först när jag hittade idrotten, brottningen, som jag kände att jag hittade en plats – ett sammanhang.

►LÄS MER: Debatt: Vi fostrar killar till att få göra vad de vill – vad tjejer vill spelar ingen roll

Genom brottningen fick jag äldre förebilder, jag fick ledare som styrde upp mig och jag fick nya kompisar från andra delar av stan. Och mål. Jag fick även se Sverige. Vi reste runt på olika tävlingar och jag lärde mig uppskatta det fantastiska land som Sverige är.

Jag fattade det inte då – men jag fattar det nu. Idrotten är integrationens bästa verktyg. På riktigt.

Varför? Jo, idrotten är en väldigt bra gemenskap där du får nya vänner och nya förebilder. Och ett sammanhang. Du kanske kommer från ett annat land. Du kan inte språket. Du har inga bra förebilder. Välkommen in i idrottens gemenskap säger jag – väldens bästa sätt att integrera invandrare och svenskar. Idrott är ett sätt att bryta isolering och skapa gemenskap. Kampsport handlar exempelvis mycket om respekt och tillit till varandra och det är ett roligt sätt att umgås på.

Om vi nu fattar att idrotten är bra för integration, vad gör våra politiker – våra folkvalda? De bygger arenor, typ som Friends, för tre miljarder. Men kampsorten är fortfarande kvar i unkna källare i bostadshus utan luft. Korkat.

►LÄS MER: Debatt: Fler poliser är inte enda lösningen för att få stopp på bilbränderna

Såhär borde ni tänka – kära politiker: Öka bidragen till föreningsidrotten så att avgifterna för att delta blir låga, eller inga avgifter alls? Så att alla kan vara med. Rekrytera och utbilda bra ledare som alla får gå en utbildning som politikerna fixar och degar för. Bygg bra hallar och idrottsplatser. Göm inte kamsporten i källaren, snälla politiker. Bygg upp infrastrukturen så kommer vi att fylla det med bra innehåll.

Jag vet att jag har gjort dumma saker, men jag hoppas att ni kan lyssna på mig ändå. Och, tro mig, jag hatar mig själv för vissa saker som jag har ställt till med. Men alla måste få göra fel, problemet är om du upprepar felen. Jag är lycklig för att samhället gav mig en andra chans i livet. Men faktum är att alldeles för få i dagens samhälle får ens en första chans. Det måste vi ändra på. Tillsammans.

Reza ”Mad Dog” Madadi, professionell MMA-fighter i amerikanska UFC och bioaktuell med filmen ”Mad Dog – from Chaos to Comeback”

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro